Karcsúbb és takarékosabb lesz az októberi római filmfesztivál

A debütáló vagy második filmjükkel jelentkező rendezők munkáit részesíti előnyben, karcsúbb programot és takarékosabb fesztivált ígér Marco Müller, a római filmmustra igazgatója.


Az október 16. és 25. között zajló filmfesztivál több szekciójában nem lesz nemzetközi zsűri, a közönség szavaz majd a díjakról. Egyedül a legjobb első vagy második filmért járó Arany Kamera-díjat ítéli oda szakmai testület.

Míg tavaly még több mint hetven filmből álló kínálatot láthatott a római fesztiválközönség, idén 40 alkotást mutatnak be. A Cinema d'Oggi szekcióban pályakezdő és befutott rendezők munkái is szerepelnek, a Gala filmjeit a populáris produkciók közül válogatják, a Mondo Genre műsorában zsánerfilmeket vetítenek, a Prospettive Italia pedig az olasz filmművészet új trendjeiben tallóz.

Müller harmadik fesztiválját szervezi Rómában, ezzel egyúttal le is jár a szerződése. A velencei filmmustra korábbi igazgatójának ambiciózus tervei voltak a római filmfesztivállal, tavaly a fesztivál időpontját is novemberre tolta, hogy izgalmasabb legyen az amerikai forgalmazók számára a téli ünnepek előtt, és "európai Torontóként" beszélt a rendezvényről. 

A filmfesztivál jelenleg kilencmillió eurós (2,8 milliárd forintos) költségvetéssel gazdálkodhat, ami csaknem a fele annak az összegnek, amit 2006-os indításakor az örök város még erre szánt. Ugyanakkor mégis jelentős summa - emlékeztetett a variety.com hétfői cikke.

http://variety.com/2014/film/news/rome-film-fest-to-slim-down-lineup-do-away-with-juries-and-focus-on-first-and-second-works-1201258522/#

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: