Kiállítás a Magyar Rádió épületében

Nyitott Magyar Rádió címmel látható 1956-ra emlékező kiállítás csütörtökön a Bródy Sándor utcai épületben; október 23-án az érdeklődők megismerhetik az épületet, a forradalmat megörökítő fotókat, a munkatársak visszaemlékezéseit és közben korabeli hangfelvételek hallhatók.

Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek a elmondta: csütörtökön bárki megtekintheti a Bródy Sándor utcai épület egy részét.

Elmondta: a kiállításon a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapa archívumából válogatott, a forradalom eseményeit bemutató fotók láthatók, emellett a rádió volt munkatársai, bemondók, műszaki szakemberek visszaemlékezéseit hallhatják a látogatók hangfelvételről. 

Kiemelte: akik az eseményeket átélték, hiteles beszámolót adnak arról, hogy hogyan indult az épület előtt október 23-án este a tüntetés, hogyan robbant ki a harc és mi történt a rádió épületén belül. Hallható például Debrenti Piroska és Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió két bemondója, valamint Cserés Miklós rádiórendező, dramaturg visszaemlékezése.

A látogatók kisebb túrát tehetnek, betekinthetnek a legendás 6-os stúdióba is. Az udvaron egy T-34-es harckocsit is kiállítottak és olvasható a műegyetemisták tizenhat pontból álló egykori követelése. A fotók mellett újságok, stúdióberendezések, korabeli rádiók láthatók. 

Az intézményi séta alkalmával például a 6-os stúdióban láthatók a forradalom eseményeiről készült képek. Jónás István elmondta: Békésy György Nobel-díjas magyar tudós az 1935-ben felavatott 6-os stúdió akusztikai tervezője. Lemez- és filmzene-felvételeket mai is készítenek a világviszonylatban is nagyon jó akusztikájú stúdióban.

A vezérigazgató elmondta: az épületbe belépve az utcán zajló eseményekről hallható visszaemlékezés, a pagodában hangfelvétel hallható arról, hogy hogyan foglalták el a rádió épületét, hogyan került el innen az adás. Hozzátette: október 23-án délután jelentek meg a tüntetők az épület előtt, estefelé már kialakult a harc és áldozatok is voltak, de aznap éjszaka már nem innen szólt a rádió adása, hanem a Parlamentből és ezt a tüntetők nem tudták. Az itt dolgozók is ugyanúgy készítették elő a műsorokat, a 6-os stúdióban például a Honvágy dalt vették fel.

Pintér Edina, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. tartalomfejlesztési menedzsere az MTI-nek elmondta: a kiállításon hallható például, amikor megszakítva a rádióműsort a kijárási tilalom rendeletét beolvasták, majd azt visszavonták, a Gerő-beszéd és a nap krónikája is elhangzik. A kilenc állomáson a képek megtekintésekor 3-5 perces hangösszeállítások szólnak, az utolsó állomáson pedig több mint egyórás felvétel hallható, a nap krónikája, amelyet az interneten - a www.mediaklikk.hu oldalon - is megtalálhatnak az érdeklődők, az iskolák is használhatják.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: