A közép-európai rendszerváltás irodalmáról tartanak konferenciát Poznanban

Magyar tudósok részvételével tartanak nemzetközi irodalomtudományi konferenciát a nyugat-lengyelországi Poznanban. A rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából rendezett szimpózium az 1989-es események befolyását vizsgálja a közép-európai irodalmakra.


A csütörtök délután kezdődő háromnapos konferencia programjában olyan előadások szerepelnek, amelyek a rendszerváltás ábrázolását, az 1989-es események hatását vizsgálják a korszak irodalmában, valamint az identitástudat, a regionalizmusok, az emigráció kérdéseit firtatják a fordulat időszakához fűződő művekben.

Szombaton Bombitz Attila, a Szegedi Tudományegyetem docense az irónia szerepét ecseteli a rendszerváltás idején keletkezett kulcsfontosságú magyar regényekben, mások mellett Esterházy Péter, Závada Pál, Garaczi László, Bartis Attila, Darvasi László műveiben. 

Utána Kókai Károly, a Bécsi Egyetem docense arra a kérdésre keres választ, hogy az emigráns magyar írók 1989 utáni hazatérésének vagy külföldön maradásának problémája milyen hatást fejtett ki alkotásaikra, ezek fogadtatására.

A konferencia szombati ülésszakán Horváth Géza műfordító, a Szegedi Tudományegyetem német irodalomtudományi tanszékének vezetője is előadást tart. Horváth Fehér Béla formabontó, a Jelenetek egy vakondűző életéből című regényét elemezve érzékelteti a rendszerváltás irodalmának narratív és stíluskérdéseit.

A konferenciát a poznani Mickiewicz Egyetem germanisztikai tanszéke rendezi többek között a varsói Balassi Intézet társszervezésében. Az előadók között a magyar tudósok mellett cseh, lengyel, német és osztrák irodalomkutatók is szerepelnek.

http://germanistyka.amu.edu.pl/pl/index.php/komunikaty-mainmenu-117/2501-die-wende-und-ihre-spuren

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: