Erdős Hanna két aranyérmet szerzett Luxemburgban

Két kollekcióval indult, és mindkét alkotásával aranyérmet nyert Erdős Hanna a Luxemburgban megrendezett Willeroy&Bock Culinary World Cup versenyen, azaz a gasztronómiai világkupán. Ezzel a mestercukrász a négyévente sorra kerülő megmérettetés legeredményesebb magyar indulójaként térhetett haza tiszaföldvári otthonába.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros egyik csendes utcájának szerény, 70 négyzetméteres családi házában élő és alkotó, jelenleg vegyésztechnikus szakmáját hasznosítva a martfűi növényolajgyárban laboránsként dolgozó, ám szakász és cukrász végzettséggel is rendelkező Erdős Hanna saját bevallása szerint ezúttal sem bízott semmit a véletlenre. Remekműveinek előkészítésére a verseny előtt négy hónapot szánt, amelyből az utolsó másfél héten már csak napi 2-3 órányi alvást engedélyezett magának – mondta el az MTI-nek.

Ez idő alatt 70 kilónyi porcukorból alkotta meg a versenyen végül cukrász artisztika (azaz cukrászművészet) kategóriában a legjobbak közé sorolt két installációját. Ezek egyike egy glazúrból készült – cukor alapanyagú -, kalocsai mintás riselt terítőn nyugvó, tragantból (a cukrászipar egyik legrégibb eredetű díszítőanyagából) megformált, Royal Garden mintával díszített, kétszemélyes herendi étkészletből álló teríték. A másik egy ugyancsak tragantból kialakított fekete-fehér zenekari illusztráció, melyet Liszt Ferenc: Szerelmi álmok című kompozíciója ihletett.

Előbbi a terítővel együtt összesen 15 darabból, utóbbi hat kicsi és egy nagyobb, 60 centiméteres, az eredetire megszólalásig hasonlító csellóból áll, amelyek egy hatlépcsős dobogón elhelyezett fehér zongorát vesznek körbe. A zenei installáció egyedisége emellett abban rejlik, hogy a méretarányos aprócska székekhez támasztott kisebb csellókon a képzeletbeli zenészek kézfeje és mandzsettája, a hangszerek előtt pedig fekete cipőik is láthatók – tette hozzá a 17 éve versenyző és az elmúlt hét esztendőben nemzetközi megmérettetéseken is komoly sikereket elért Erdős Hanna.

Szólt arról is, hogy az előkészületek egyik legnehezebb fázisa volt a saját konyhájukban és a ház egyik szobájában 99 százalékig elkészült alkotásokat úgy becsomagolni, hogy sértetlenül vészeljék át az oda-vissza közel 3000 kilométeres utat. Emellett az is okozott némi fejtörést, hogy a fadobozokban elhelyezett kollekció legnagyobb darabjait miként tudják egyáltalán kivinni házuk ajtaján.

Végül minden akadályt leküzdve a mestercukrász és remekművei szerencsésen eljutottak a Luxemburgban november 22. és 26. között megrendezett Willeroy&Bock Culinary World Cup versenyre, amely a szakácsolimpiák mellett a szakma – ugyancsak 4 évente sorra kerülő – legrangosabb seregszemléje. Itt saját kategóriájában mintegy 160 induló egyikeként kapott a maximálisan elérhető százból 90 pont feletti, azaz aranyérmet érő értékelést mindkét munkájára. Ezzel a legeredményesebb magyar versenyzőként térhetett haza, és trófeáit őrző vitrinében a korábbi három olimpiai elsőség mellett a mostaniakkal együtt immár három világkupa-arany csillog.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: