Szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket Doberdónál

Információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településen a Doberdó-fennsíkon harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezredek emlékműveinél és a helyi múzeum előtt magyar és olasz civil szervezetek önkéntesei – tájékoztatta a szegedi Meritum Egyesület az MTI-t.


Mindkét ezred még a háború alatt otthagyta a maga emlékjelét egykori táborhelyének központjában. A tájkép azonban az elmúlt egy évszázad alatt jelentősen átalakult, az egykori csatahelyszínt elnyelte a bozótos erdő. 

A Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico egyesület önkéntesei ösvényt vágtak és megtisztították az emlékművek környékét, újból megrajzolták a megfakult feliratokat. A négy nyelven - olaszul, magyarul, angolul és a helyi kisebbségre tekintettel szlovén nyelven - kihelyezett információs táblákra korabeli fényképek is felkerültek, amelyek segítik az emlékművek egykori környezetének beazonosítását.

A temesvári emlékkő melletti táblán egy fiatal zászlós, Márton Áron portréjával is találkozhat a látogató. Erdély későbbi katolikus püspöke a temesvári 61. gyalogezredben nyolc hónapon át harcolt a Doberdón, és itt is sebesült meg 1916. július 19-én.

Információs táblát helyeztek el a San Martino del Carsoban működő első világháborús múzeum épülete előtt is. A tabló a Doberdó-fennsíkon ma fellelhető emlékhelyeit veszi számba négy nyelven. Magyar nyelvű kiállítási vezetőt is készült a helyi múzeum számára, ahol a tárlat anyagának döntő része az ottani harcok emlékét őrzi, nagyon sok köthető a magyar katonákhoz. A dokumentum tartalmazza az egykor itt harcoló magyarországi ezredek felsorolását.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: