Védetté nyilváníttatják Nagysándor József búcsúlevelét

Védetté nyilvánítási eljárást indított Nagysándor József vezérőrnagy, aradi vértanú nemrég előkerült, nagybátyjához írt búcsúlevele ügyében a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága kezdeményezésére - olvasható a tárca az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A történelmi dokumentum a Központi Antikvárium pénteki árverésén szerepel.

A dokumentum védetté nyilvánítása szükséges ahhoz, hogy ez a kultúrtörténeti kuriózum a magyar kultúrát gazdagítsa, és ne kerülhessen ki Magyarországról. A védetté nyilvánított értékeket a törvény értelmében hatósági engedély nélkül nem szabad külföldre szállítani - idézte a közlemény Hoppál Péter kulturális államtitkárt.

A tárca szerint fontos, hogy Nagysándor József aradi vértanú levele magyarországi közgyűjteményben kerüljön elhelyezésre, ahol az érdeklődők hozzáférhetnek.

A búcsúlevél nyolcmillió forintos kikiáltási árról indul a pénteki árverésen. Mint Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője az MTI-nek elmondta, a levél egy családi hagyatékból került elő. Hangsúlyozta: annak az esélye, hogy egy ilyen kordokumentum ennyi év után előkerüljön, szinte a nullával egyenlő, tudomása szerint hasonlóra az elmúlt évtizedekben nem is volt példa.

A védetté nyilvánítási eljárás megindítása kapcsán hozzátette: az állam olyan tárgyakat, dokumentumokat, műkincseket nyilvánít védetté, amelyeknek szeretné nyomon követni az útját. Mint rámutatott, a védettség azt jelenti, hogy a leendő tulajdonosnak gondoskodnia kell a megfelelő őrzési körülményekről, amelyeket a témában illetékes közgyűjtemények szemlézni is szoktak.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: