Költészeti fesztivált tartanak Debrecenben

A Debreceni Költészeti Fesztiválnak 13. éve ugyanaz a célja: közelebb vinni a verset az emberekhez - mondta Debrecen kulturális alpolgármestere az április 8. és 13. között tartandó rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón kedden a cívisvárosban.


Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), a Versben utazunk elnevezésű villamosjáraton tartott tájékoztatón kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy az óvodásoktól az egyetemistákig, a könyvtárlátogatóktól az utca emberéig mindenki átérezze: érdemes verseket olvasni, kedves költőinket felidézni.

Az április 8. és 13. között tartandó fesztivál újdonsága lesz, hogy Debrecen 1-es számú villamos vonalán, a Versben utazunk elnevezésű, menetrend szerinti villamosjáraton versekkel köszöntik majd az utazókat és az ünnepet a szervezők. 

Ebből ízelítőt is kaphattak a sajtótájékoztató résztvevői: egy-egy megállóban a felszálló közéleti szereplők "beszálló kártyája" egy-egy kedvenc versidézet volt. Szavalt a villamoson Komolay Szabolcs mellett Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója, de verset mondtak a helyi Ibolya utcai általános iskola 3. osztályos tanulói és a Debreceni Egyetem kommunikáció szakos hallgatói is.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője felidézte: 13 éve a kortárs költők a saját verseiket szavalták a fesztiválon, amiről aztán beszélgetéseket rendeztek.

Mára sokszereplős, egységes fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény, amire országosan is büszkék lehetünk - tette hozzá.

Oláh Szabolcs, a DE docense a villamoson arról beszélt, hogy az idei fesztivál középpontjában a gyermekversek, a megzenésített költemények és a stand-up, a költői dumaszínház lesz.

A szervezők kiemelték mások mellett Kovács András Ferenc Marosvásárhelyen élő költő estjét, Varró Dániel mondókás könyveinek a bemutatóját és az Eszter-lánc mesezenekarral közös gyermekműsorát, valamint Jordán Tamás Széllel szembe - poénok és poémák című stand-up estjét.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: