Párizsban is bemutatja kreációit Jean Paul Gaultier

Párizsban is bemutatja Jean Paul Gaultier neves francia divattervező hírességeknek tervezett kreációiból összeállított tárlatát, amelyet az elmúlt négy évben kilenc világvárosban eddig 1,4 millióan tekintettek meg.


A Grand Palais kiállítócsarnokban szerdán nyíló kiállításon a legnépszerűbb francia divatdiktátornak 175 munkáját tekinthetik meg az érdeklődök, köztük a híres matrózpólót, Madonna legendássá vált csúcsos melltartóját, a férfiszoknyákat vagy az antikonformista művész színpadi jelmezeit. 

Az augusztus 3-ig látható kiállítás korábban az Amerikai Egyesült Államok és Európa kilenc városában vendégszerepelt már. A párizsi állomás azonban mindennél kedvesebb az itt született 62 éves divattervező számára.

"Párizs egy kicsit az apoteózis" - mondta Gaultier a Grand Palais-ban, amelynek közelében, a Palais de la Découverte-ben rendezte meg első divatbemutatóját 1976. október 20-án. 

A kiállításturné 2011-ben a montreali Szépművészeti Múzeumban kezdődött. 

Gaultier-nak eleinte fenntartásai voltak a tárlattal kapcsolatban, mert úgy gondolta, hogy "a múzeum halottaknak való". Végül azzal a feltétellel vállalta el a felkérést, hogy "a kiállítás az életet mutassa be, mégpedig olyannak, amilyennek azt ő szereti". 

Nathalie Bondil, a montreali múzeum igazgatója szerint ez nem egyszerűen egy divatkiállítás, mert a tárlat "erős üzenetet hordoz": Jean Paul Gaultier világa, minden sztereotípiával szemben a toleranciáról szól és multikulturális. 

A tárlat bevezető részén a divattervező gyerekkori és családi fotói is láthatók, valamint válogatás a pályáját meghatározó filmekből és műalkotásokból. 

A kreációkat viselő bábuk közül harminc mozogni is tud, forgatja a szemét és beszél a rávetülő videótechnika segítségével. 

"A divat azt a képet sugallja, hogy légy szép és fogd be a szád. Én azt akarom megmutatni, hogy egy nő erős és gondolkodik. Egyszer csináltam egy olyan divatbemutatót, amelyen a modellek be voltak mikrofonozva, de végül is nem nagyon működött az egész" - mondta Gaultier. Az egyik teremben felállítottak egy kifutót is, ahol a modelleket Catherine Deneuve filmsztár jelenti be. 

Jean Paul Gaultier tavaly szeptemberben úgy döntött, leállítja pret-a-porter, vagyis hétköznapi viseletre alkalmas női és férfi készruha-kollekcióját, hogy a különleges haute couture ruhákra, a parfümökre és más terveire koncentrálhasson. 

Addig azonban első kollekciója óta az volt rá a jellemző, hogy keverte a stílusokat, a férfi- és női darabokat. Férfiszoknyákat például 1985-től tervezett, s nagyon különböző modellekkel és sztárokkal dolgozott együtt. 

"A fizikailag különböző emberek mindig is vonzottak" - hangsúlyozta a tervező, aki ruhakölteményeinek bemutatására rendszeresen felkér különleges személyiségeket, mint például Conchita Wurst és Beth Ditto énekeseket vagy Rossy de Palma spanyol színésznőt.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: