Manfred Mann's Earth Band-koncert az A38 hajón

Április 12-én ismét Magyarországon, ezúttal az újbudai A38 hajón játszik a Manfred Mann's Earth Band. Az 1971 óta létező együttest alapító Manfred Mann a brit rockzene történetének egyik kiemelkedő szereplője, aki már 1983-ban fellépett Budapesten.


Manfred Mann legutóbbi albumán, a tavaly szólóban kiadott Lone Arranger-ön az Earth Band tagjai mellett számos zenész és énekes, köztük Kris Kristofferson szerepelt vendégként. A lemezen ismert dalok, köztük a Concierto de Aranjuez, a Rock You vagy az All Right Now átdolgozásai mellett megtalálhatóak azok a Manfred Mann-szerzemények is, amelyeket a közelmúltban más előadók dolgoztak fel, például a Prodigy vagy Kanye West - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Manfred Mann improvizatív, a dzsessz által inspirált stílusáról lett ismert, számos más előadó szerzeményéből varázsolt világslágert. Így történt ez a Blinded By The Light esetében is, amely eredetileg Bruce Springsteen egyik albumán szerepelt, de a Mann-féle változatban vált világhírűvé.

A Dél-Afrikából származó zenész 1961-ben dzsesszzongoristaként érkezett az Egyesült Királyságba, ahol Mike Hugg-gal társulva Mann-Hugg Blues Brothers néven kezdett zenélni. A siker Paul Jones csatlakozását követően érkezett, immár Manfred Mann név alatt. A hatvanas években több slágerlista-vezető daluk született, köztük a Do Wah Diddy Diddy. Mann és Hugg 1969-ben alapította meg a Manfred Mann Chapter Three-t, amelynek két kísérletezős, dzsesszes progresszív rock albuma készült. Ezt követően jött létre az Earth Band 1971-ben és az elmúlt negyven évben bejárta a világot. A Blinded By The Light 1976-ban a The Roaring Silence című albumon jelent meg, és akkora sikert aratott az Egyesült Államokban, hogy hosszasan turnéztak vele az óceán túloldalán.

Még jóval a rendszerváltoztatás előtt a zenekar eljutott Budapestre is, 1983 áprilisában egymás után három koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, majd 1986-ban dupla estén játszott ugyanott. Az 1983-as koncert felvétele egy évvel később lemezen is megjelent, 2007-ben pedig DVD-n is kiadták.

Az 1980-as évek végén Manfred Mann rövid kitérőt tett a Plains Music című szólóprojekttel, amellyel indiánok törzsi dallamait dolgozta fel. Az Earth Band ugyan 1996 óta nem készített új anyagot, de rendszeresen fellép, és számos koncertfelvételt, illetve válogatáslemezt ad ki évről évre. Az Earth Band 2000-ben fellépett a Petőfi Csarnokban, öt évvel később pedig a paksi Gastroblues Fesztiválon is. Az extagok közül Chris Thompson 2013-ban kétszer is járt Magyarországon a Man Doki Soulmates-szel.

A Manfred Mann's Earth Band jelenlegi felállása: Manfred Mann (billentyűs hangszerek, ének), Mick Rogers (gitár, ének), Steve Kinch (basszusgitár), Jummy Copley (dob, ütőhangszerek), Robert Hart (ének).

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: