A Zenetudományi Intézet a Batthyány-palotában?

Méltó és szakmailag elfogadható otthona lenne a MTA BTK Zenetudományi Intézetnek a Batthyány-palota - mondta az MTI-nek Richter Pál igazgató kedden, arra reagálva, hogy Lovász László, az MTA elnöke bejelentette: a korábbi tervekkel ellentétben az intézet nem költözik a IX. kerületben épülő Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóházába, e helyett szándékaik szerint a Teréz körúti palotába helyeznék át.


Richter Pál szerint egyfajta "zenei sugárút" jöhetne így létre, hiszen nemcsak a Zeneakadémia, de a Liszt Ferenc Emlékmúzeumnak otthont adó Régi Zeneakadémia, valamint a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum is a közelben van, ehhez jönne hozzá a Zenetudományi Intézet a maga Bartók-archívumával, 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumával és népzenei gyűjteményével.

A firenzei Strozzi-palota másolatát Hauszmann Alajos építette fel a Batthyány család számára a budapesti Teréz körút 13-ban, az Oktogon mellett. Az épületben jelenleg az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye található, és egy házasságkötő terem is működik benne. 

Richter Pál elmondása szerint folyamatban van az épület műszaki-műemléki felmérése, ezt követően kerülhet sor a szükséges átalakítások megtervezésére majd kivitelezésére, amennyiben úgy alakul, hogy valóban költözniük kell a Várból. "Itt nyilvánvalóan több évről beszélünk" - mondta, hozzátéve: a döntés természetesen a kormányzat és az MTA vezetése kezében van.

Az intézet jelenleg a budai Várban található Erdődy-Hatvany-palotában működik. "A Zenetudományi Intézet itt is jó helyen van, de ha úgy hozza az élet, akkor ott is jó helyen lesz" - fogalmazott az igazgató.

Richter Pál szerint az MTA "gondos gazdaként" arra készül fel, hogy ha az Erdődy-palotából el kell költözniük, akkor rendelkezésre álljon egy kész terv arra, hogy az intézetet olyan helyre tudják költöztetetni, ahol méltó körülmények várják.

Az igazgató hangsúlyozta: ez a megoldás mindenképpen jobb az intézet számára, mintha az új Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóházába helyezték volna át, oda ugyanis egységében nem is lehetett volna átköltöztetni a négy évtizede működő intézményt.

A Zenetudományi Intézet tavaly október elején kettős jubileumot ünnepelt: a 40 éve alapított intézet éppen 30 éve működött az Erdődy-Hatvany-palotában. Az évfordulón megnyílt kiállításon a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó kutatóintézet története mellett a tavaly nyáron Floridából hazatért Dohnányi-hagyatékot is bemutatták az intézethez tartozó Zenetörténeti Múzeumban.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: