Elkezdődött a kállósemjéni kúria felújítása

Elkezdődtek Kállay Miklós (1887-1967) egykori miniszterelnök családi kastélyának, valamint a mellette álló magtárépületnek a felújítási munkálatai a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjénben.


Az 1,2 milliárd forint költségvetésű beruházás során az eredeti állapotba állítják vissza a műemléki védettségű kúriát, valamint a szomszédságában található, évtizedekig magtárként használt Wolkenstein-kastélyt - közölte az uniós támogatást élvező projekt kedvezményezettje, a Nyíregyháza közelében fekvő, 3800 lelkes nagyközség önkormányzata kedden az MTI-vel.

A Kállayak a 14. században telepedtek le Kállósemjénben, a család később itt építette ki birtokközpontját. A nagykállói járás főszolgabírójaként, később Szabolcs vármegye főispánjaként, majd 1942-44 között Magyarország miniszterelnökeként tevékenykedő Kállay Miklós és családja egykori lakóhelyét barokk stílusban építették 1763-ban olasz mesterek. A kastély a II. világháború idején megrongálódott, 1964-ben helyreállították, majd 1994-ig diákotthonként működött.

Az épületet az 1920-as évek szerinti állapotnak megfelelően, műemlékvédelmi elvek szerint állítják helyre, helyet kap benne a Kállay-család történetét bemutató hagyományos és interaktív kiállítóterem, nosztalgia kávéház, játszószoba és rendezvényterem is. A mellette lévő Wolkenstein-kastély földszintjén turisztikai információs iroda, jegypénztár, büfé és ajándékbolt működik majd, ahol helyi ajándéktárgyakat és hungarikumokat kínálnak a látogatóknak.

Az egykori urasági kiszolgáló épületben korabeli cselédszobát, garázst, kerékpármúzeumot és -kölcsönzőt alakítanak ki. A garázs büszkesége pedig egy 1928-as Ford A-modell lesz, melyet a látogatók is kipróbálhatnak. A kastélykertben álló Kállay-kápolna és környezete felújítása során emlékműveket és művészeti alkotásokat helyeznek el, a kert helyreállításával hangulatos pihenőpark, sétányok, zenepavilon, régi idők focipályája, teniszpálya, korabeli játszótér és testgyakorló pálya várja majd a látogatókat.

A felújított kúria a tervek szerint 2016 elején nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: