Koreai-magyar fotókiállítás a kArtonban

Kim Jinseok és Szatmári Gergely fotóművész alkotásain keresztül mutatja be Szöult és Budapestet a Két város meséje című kiállítás, amely péntektől látogatható a budapesti kArton Galériában.


Idén áprilisban és májusban a két fotográfus ellátogatott egymás hazájába, hogy felfedezze és megörökítse annak jellegzetességeit, lakóinak pillanatait, ötvözve azt sajátos művészi látásmódjukkal - közölte a Koreai Kulturális Központ az MTI-vel.

Szatmári Gergely tíz napot töltött Szöulban egy együttműködési program révén. Koncepciója a városi környezet és az emberek bemutatása volt, függetlenül attól, hogy igazolja vagy sem a nézők esetleges elvárásait, az európai sztereotípiákat vagy éppen azok ellenkezőjét. Kim Jinseok csaknem egy hónapot töltött Magyarországon, és akárcsak magyar pályatársa, a város lakói arcán megjelenő, koreaihoz hasonlító vagy különböző érzelem-lenyomatokat kereste. Módszerével - melynek a mindennapi, órákon át tartó gyaloglás az alapja - valódi szituációkat örökített meg, hétköznapi embereket a történetek hősévé téve. 

Az együttműködés különlegessége, hogy a két fotóművész egymás fővárosait külföldiként fedezte fel és örökítette meg. Egyedülálló lehetőség ez arra, hogy rávilágítsanak olyan mozzanatokra, amelyek a helyi lakosok számára annyira hétköznapiak, hogy általában egyszerűen átsiklanak rajta. A fényképeken megragadott szépség nem pusztán a város szépsége, hanem az ott élők szépsége is. A kiállításra ellátogatók merően új szemszögből pillanthatnak rá erre a két városra és érthetik meg az ott élőket és mindennapjaikat.

A június 26-ig látogatható tárlat a Koreai Kulturális Központ és a kArton Galéria együttműködésével valósult meg.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: