Örömzene a Káli-medencében

Június 19. és 21. között tartották meg az első Salföldi Dalföld fesztivált.


A magyar Toscanának is nevezett, festői szépségű Káli-medence egyik meghatározó települése, Salföld az elmúlt évtizedekben odaköltöző művészeknek köszönhetően a térség kulturális központja lett. A spontán módon szerveződő közös zenélések, felolvasások és kiállítások sikerén felbuzdulva a környékbeliek elérkezettnek látták az időt arra, hogy a salföldi hangulatot, illetve a térségben fölhalmozódott kulturális értékeket egy koncentrált összművészeti hétvége keretében a távolabbról érkezők számára is elérhetővé tegyék.

A Bíró-Gombos Alapítvány által szervezett, június 19. és 21. között megtartott Salföldi Dalföld elnevezésű rendezvény koncertjein, kiállításain és felolvasásain nagyrészt olyan művészek szerepeltek, akik valamilyen módon kötődnek a településhez, például a Salföld melletti Kisörspusztán élő zenész, Dresch Mihály, vagy Somogyi Márk fotóművész, akinek a kiállítását a fesztivál ideje alatt a Faluházban lehetett megtekinteni. Rajtuk kívül az eseményen fellépett többek között Sebestyén Márta népdalénekes, Berecz István néptáncos és Ba­logh Kálmán cimbalomművész is. A művészeti programokon kívül a társrendező Hungarian FolkEmbassy által szervezett szabadegyetem négy kihelyezett előadását is meghallgathatták a résztvevők, amelyeken olyan, a térséget érintő fontos kérdések kerültek szóba, mint például a Balaton-felvidék természetvédelme, vagy a népi építészet validitása napjainkban. A rendezvény szervezőjének, Kovács Mihálynak az elmondása szerint ugyanis az igényes szórakoztatáson túl fontos célkitűzés egy elgondolko
dtató, összművészeti hétvége meghonosítása, önmagára, a tájra és a művészetekre reflektáló közönséggel.

A háromnapos rendezvénysorozat minden korosztálynak tartalmas programokat kínált, a legkisebbeket kézműves foglalkozással, gyerekszínházi előadással és táncházzal várták. A szervezők nagyfokú kreativitása pedig a helyszínek kihasználásában is megmutatkozott, a település nagyobb közösségi terein kívül ugyanis a fesztiválozók belakták a kisebb, eldugottabb, de nagyon jó adottságú tereket is, és fantasztikus hangulatú akusztikus koncertet tartottak, többek között a templomban és az erdőben rejtőző pálos kolostorromban.

A családias hangulat minden téren jellemezte a rendezvényt, a szervezők ugyanis nem egyfajta mini Kapolcsot akartak létrehozni, a programsorozathoz nem kapcsolódott vásár, színes forgatag, pont annyi étel- és italárusító bódé volt, amennyi elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy kiszolgálja a résztvevőket. Ha valaki éhes maradt, a városházára térhetett be egy kis pörköltért, ahol maga a polgármester mérte ki az adagokat. A fesztiválon a Dresch Misi Vonós Quartet elnevezésű új formációjával bemutatkozó Dresch Mihály elmondása szerint rá nagyon felszabadítóan hatott, hogy otthoni környezetben léphetett fel egy színvonalas, de mégis emberi léptékű rendezvény keretében. „Valószínű, hogy évről évre egyre több embert fog majd vonzani az esemény, de én szeretném, ha azért megmaradna a családias hangulat. Jobb otthon, a konyhában főzni meg eszegetni, mint egy nagy menzán”– tette hozzá.

Kovács Mihály hangsúlyozta, hogy szeretnének hagyományt teremteni, és mindent meg fognak tenni azért, hogy a fesztivált minden évben megrendezhessék. A célkitűzés a jövőben sem fog változni, a helyi kulturális értékek bemutatásán túl továbbra is fontos törekvés marad, hogy Salföldet minden ideérkező legalább egy hétvégére az igazi otthonának érezhesse.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: