Fókuszban a siker - Részletesen a Debreceni Irodalmi Napokról

A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata pénteken tartotta a közelgő 45. Debreceni Irodalmi Napokról szóló sajtótájékoztatóját. Az eseményt Mercs János, a debreceni Csokonai Színház színművésze az egyik idei, leendő Alföld-díjas költő, Csehy László A rózsaszín című versének elszavalásával nyitotta meg. 
A várost a kulturális alpolgármester, Komolay Szabolcs képviselte, aki felszólalásában emlékeztetett: negyvenöt évvel ezelőtt rendezték meg a városban először az Irodalmi Napokat, amely azóta városunk egyik legfontosabb kulturális programsorozatává nőtte ki magát. Nem véletlenül, hiszen az irodalom az a terület, amely mindig új, másfajta, nem hétköznapi szemszögből világít rá a mindennapjainkra, ráadásul – ami talán első hallásra furcsán hangozhat – a sikerhez köze is van. Ahhoz a sikerhez, amely most az Irodalmi Napok fő témáját is adja, és sikerorientált világunkban arra mutat rá, hogy a társadalmi felfogástól eltérően az irodalomban mit, kit és mikor tartunk sikernek és sikeresnek. Az irodalmi sikerről most is széles körű együttműködés keretében: a Kölcsey Központ, a városvezetés, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Déri Múzeum és a Debreceni Egyetem közös projektjein keresztül tájékozódhat november 14-e és 17 között gyakorlatilag minden korosztály.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője mindezt egy plusz nap programjával egészítette ki. Az ügyvezető asszony utalt arra, hogy november 13-án, a Magyar Nyelv Napját ünneplendő, Rutkai Bori és Bandája gyerekeknek szóló koncertjével tulajdonképpen már útjára indul az Irodalmi Napok. Vagyis ez a nulladik nap ugyanazt a célt szolgálja, mint a Virágkarnevál Galiba Fesztiválja, ahol a felnőtt felvonulók előtt egy nappal a gyerekek számára kínálnak felvonulási, egyben szórakozási lehetőséget. Bódor Edit ezen kívül a programsorozatból fontosnak tartotta hangsúlyozni a Tempevölgy című irodalmi folyóirat bemutatkozását, mégpedig azért, mert ennek a balatonfüredi orgánumnak a mostani és itteni bemutatkozása a két város eddig is meglévő kulturális kapcsolatát még tovább erősíti. Az ügyvezető a programok közül a szerda esti Momentán Társulat fellépését emelte még ki, főleg amiatt, mert rendhagyó módon most a Társulathoz a költő Tóth Krisztina is csatlakozni fog.

Dr. Szirák Péter, a rendezvény kurátora, egyben az Alföld folyóirat főszerkesztője szerint az Irodalmi Napok mára már olyannyira fontos eseménnyé vált, hogy a városon kívül az ország minden területéről ide vonzza a kultúra képviselőit. Hiszen mit is tud nyújtani az irodalom? Rohanó világunk ellenpontjaként az elidőzés, a komolyabb gondolkodás lehetőségét adja meg egy-egy szöveg megismerésén keresztül. Ennek az elidőzésnek a szeretetét már kora gyermekkorban bele kell ültetni az utódainkba, ezért az idei rendezvénysorozat a legkisebbektől kezdve vár minden érdeklődőt szeretettel. Ami azt jelenti, hogy idén a programsorozat fesztiváljellege is erősödik. Ráadásul a siker mint téma eddig még irodalmi rendezvényen nem került szóba, ami egyedi, önálló profilt ad az idei debreceni programsorozatnak. Szirák Péter a minden évben kiosztandó Alföld-díjra is kitért. Idén 39. alkalommal fogják átadni az elismeréseket november 15-én, kedden este fél kilenctől a Víztoronyban három kiváló írónak, irodalomtörténésznek és szerkesztőnek, Csehy Zoltánnak, Bényei Péternek és Molnár Gábor Tamásnak. Ezzel az ő nevük is felkerül az eddig Alföld-díjjal kitüntetett, nagyon rangos 110 díjazott neve mellé. Szirák Péter mindemellett a két éve tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárdról szóló Studia Litteraria-kötet bemutatójára is invitál minden kedves érdeklődőt, amely Debreceni Egyetem Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézete könyvtárában lesz november 16-án, szerdán 14 órai kezdettel.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár képviseletében Herczeg Ákos szólalt fel. A könyvtár, amely nemcsak a szolgáltatója kíván lenni a kultúrának, hanem a közvetítője is, az idei Irodalmi Napok keretében Grecsó Krisztiánt látja vendégül november 15-én, kedden, 17 órai kezdettel. A Jelmezbál című kötet mellett a sikerről is szó lesz a beszélgetésen, hiszen tudvalevő, hogy Grecsó az egyik legsikeresebb kortárs írónk, költőnk, aki ráadásul a sikert, a sikerét sugározni is tudja.

Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója a Debreceni Irodalom Házában tartandó, Csizmadia Évával eltöltendő irodalmi estre, valamint a MODEM rendhagyó tárlatvezetésére hívta fel a figyelmet, melynek vezetője ezúttal Tóth Krisztina lesz.

A 45. Debreceni Irodalmi Napok teljes programjáról bővebb tájékozódásra a www.fonixinfo.hu oldalon nyílik lehetőségük.
Megosztás a Google Pluson