Novemberben a láb kerül az OSZK kultúrtörténeti sorozatának középpontjába

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) KönyvTÁRlat elnevezésű irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata a 2016/2017-es évadban a test részeit, novemberben a lábat elemzi a művészetek és a tudományok eszközeivel.
A nemzeti könyvtárban hatodik éve zajlik az irodalmi és kultúrtörténeti sorozat, amelyben havonta, tematikus témák köré csoportosítva, rangos előadók, akadémikusok és ismert személyiségek előadásait hallhatja közönség - mondta el Boka László, az OSZK tudományos igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

"Tavaly a 20. századi propaganda tematikáját jártuk körül, tavaly előtt pedig az 1910-es évek művészettörténeti, művelődéstörténeti aspektusai voltak a témáink. A kora ősztől késő tavaszig tartó program idén az emberi test köré szerveződik" - fejtette ki.

Sághi Ilona, a sorozat szervezője elmondta, hogy idén a testrészek kultúr- és eszmetörténetben betöltött szerepére fókuszálnak a meghívott előadók, akik az ember önreflexióját is bemutatják majd egy sajátos összefüggésrendszerbe ágyazva.

Szeptemberben a száj, a kommunikáció, a beszélt nyelvek összefüggése került górcső alá egy nyelvészprofesszor segítségével, októberben a tekintet témakörében a képzőművészet összefüggései tárultak fel. Ebben a hónapban a lábhoz kapcsolódva Vásárhelyi Tamás biológus olyan témákat jár körbe, mint hogy mióta van láb egyáltalán, az emberi lábnak a járáson kívül milyen más funkciói vannak, illetve hogy a száz láb túl sok-e, vagy az ember két lába túl kevés. De szó lesz a nemzetek és az egyének ökológiai lábnyomáról is - tette hozzá Sághi Ilona.

Decemberben a máj, januárban a szív, februárban a haj, márciusban az agy kerül a vizsgálódások fókuszába, áprilisban pedig a lélekkel kapcsolatos diskurzus zárja a sorozatot.

Az ötvenperces előadásokat számos közreműködő és rövid művészeti produkció színesíti, de a szakértőktől, előadóktól kérdezni is lehet.

Az előadásokat minden alkalommal rövid bemutató kíséri, amelynek során egy-egy izgalmas, rejtett kincset ismerhetnek meg az érdeklődők a nemzeti könyvtár gyűjteményéből. Lekerül a vitrin az ereklyékről, egyfajta személyesebb találkozásra lesz alkalom a kiválasztott könyvekkel, fotókkal, kódexekkel.
 
MTI
Megosztás a Google Pluson