Polska Jazz negyedszer a BMC és a Lengyel Intézet szervezésében

Az Opus Jazz Clubban negyedik alkalommal rendezi meg a Polska Jazz - Lengyel Jazz Fesztivált a budapesti Lengyel Intézet és a BMC. November 10-től 12-ig a lengyel dzsessz invenciózus zenekarai lépnek fel - közölték a szervezők az MTI-vel.
Elsőként, november 10-én csütörtökön Wojciech Myrczek énekes, valamint a klasszikus és világzenét játszó zongorista, Pawel Tomaszewski duója játszik a klub színpadán.

Wojciech Myrczek a Shure Montreux dzsessz énekverseny nagydíjának és közönségdíjának nyertese, Pawel Tomaszewski számos lengyel és nemzetközi sztárral dolgozott már együtt. A kettős erőssége a tagok eltérő zenei személyiségének konfrontációjában, zenei kreativitásukban és a legapróbb művészi részletek iránti érzékenységben rejlik. Zenei párbeszédük ambiciózus dalokból, improvizációk és merengő pillanatok váltakozásaiból építkezik, mindig egy csipetnyi humorral.

Pénteken három koncertet tartanak a Polska Jazz keretében. Az aktuális lengyel dzsessz színtér egyik legfontosabb formációja, a Marcin Wasilewski Trio (Marcin Wasilewski - zongora, Slawomir Kurkiewicz - nagybőgő, Michal Miskiewicz - dob) a tradicionális és a kortárs hangzásokat egyedi módon ötvöző trió. Wasilewski és Kurkiewicz tizenöt évesen kezdett együtt játszani, Simple Acoustic Trio néven 1989-ben alakították meg zenekarukat, amely Miskiewicz 1993-as csatlakozása óta stabil felállásban működik. A trió dolgozott együtt Jan Garbarekkel, John Surmannel, Arthur Blythe-tal, Joe Lovanóval, Dino Saluzzival, Anders Jorminnal vagy Manu Katchéval is.

Szintén november 11-én zenél a Dominik Borek (trombita), Krzysztof Matejski (szaxofon), Michal Salamon (zongora), Milosz Skwirut (nagybőgő) és Pawel Nowak (dob) által alkotott Quindependence. A Krakkói Zeneakadémia Jazz és Dob Fakultásának hallgatói által tavaly alapított zenekar alig volt egyhónapos, amikor elnyerte a krakkói Jazz Juniors Festival második díját. "Egyéni tapasztalataink és inspirációink a zenekaron belül konfrontálódnak és a stilisztikai sokszínűség vagy éppen kétértelműség olyan hibridjét eredményezik, amit magunk sem tudunk pontosan megfogalmazni" - nyilatkozták magukról a zenekartagok.

Ugyancsak pénteken játszik a tavalyi krakkói Jazz Juniors első helyezett zenekara, a Stanislaw Slowinski Quintet, amelyben Stanislaw Slowinski (hegedű), Zbyszek Szwajdych (trombita, szárnykürt), Kasia Pietrzko (zongora), Justyn Malodobry (nagybőgő) és Max Olszewski (dob) szerepel. A lengyel dzsessz klasszikusai által inspirált, a kortárs zene hangzásbeli gazdagságával és összetettségével megérintett zenekar a zenében megélt érzelmek együttes kifejezésére törekszik. A csapat hangjának egyik karakteres tényezője a népzenei hagyomány finom hatása.

A koncertsorozat zárásaként november 12-én az egészen különleges hanggal megáldott dzsesszénekest és dalszerző, Krystyna Stanko zenél az Opus színpadán. Kvartettjében Dominik Bukowski vibrafonon és kalimbán, Marcin Wadolowski gitáron, Piotr Lemanczyk nagybőgőn, Mikolaj Stanko dobon és cajonon játszik. Krystyna Stanko csaknem egy évtizede a gdanski zeneakadémia dzsessz-ének tanára. Pályafutása során kilenc albumot készített, a lengyel dzsessz olyan kiemelkedő személyiségeivel működik együtt rendszeresen, mint Dominik Bukowski, Irek Wojtczak, Przemek Jarosz vagy Marcin Wadolowski.
 
MTI
Megosztás a Google Pluson