Elkészült az elektronikus levéltári rendszer

Elkészült az elektronikus levéltár, Európa egyik legfejlettebb, a kutatók igényeinek megfelelő levéltári nyilvántartó és archiváló rendszere - jelentették be a projektet megvalósító konzorcium vezetői csütörtökön Budapesten.

MTI - Gyimesi Endre levéltárakért felelős miniszteri biztos beszédében azt mondta, az e-levéltár projekt eredményeként megoldás született a napjainkban szinte kizárólag elektronikusan keletkező köziratok hosszú távú megőrzésére és a levéltári iratanyagok nyilvántartására, valamint arra, hogy az iratokhoz hozzá lehessen férni az interneten keresztül.

Közölte, az október elsején induló elektronikus levéltári portál "eddig nem létező lehetőségeket kínál az állampolgárok számára". Lehetőség nyílik a levéltári nyilvántartások, adatbázisok és digitalizált iratok online böngészésére, kutatói regisztrációra, iratok kikérésére, másolatok megrendelésére a világ bármely pontjáról.

Gyimesi Endre hangsúlyozta: Magyarország két legnagyobb levéltára - a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára - "időben felismerte a digitális kor lehetőségeit és veszélyeit a történeti értékű iratok megőrzésének terén". 

Azt mondta, a lehető leghamarabb ki kell terjeszteni az elektronikus levéltári projektet megyei és városi levéltárakra is.

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára közölte, a projekt fontos állomás abban a folyamatban, amelyben a kormányzat a szolgáltatásokat elektronizálni kívánja. Közölte, a fejlesztést az eredeti tervekhez képest olcsóbban tudták megvalósítani. A megtakarított pénzt a levéltárak infrastrukturális fejlesztésére fordították - tette hozzá.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, az e-levéltár egy nagyon fontos eszköz, és azt várja, hogy a könnyebb hozzáférés miatt sok ember kezd majd el kutakodni. "Nagyon fontos, hogy akár a nemzet, akár a város történetét megfelelően, hitelesen és olyan anyagokból tanulmányozzák, amelyek autentikusak" - mondta.

Szabó Zoltán Attila, a konzorciumvezető Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a projekt 2008-ban indult, 2012-ben tudták kiválasztani a generálkivitelezőt, és 10 hónap alatt tudták megvalósítani a projektet.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója arról beszélt, hogy a levéltár mintegy 310 kilométernyi iratanyagot őriz, 40 terabájtnyi elektronikus adatállományt kezel, több mint 10 ezer köziratképző szervet felügyel és ellenőriz iratkezelés tekintetében és évente több mint 10 ezer kutatót fogad.

Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója elmondta, a projekt eredményeként a levéltár hasznos tárolókapacitása eléri a 130 terabájtot, az intézmény digitalizálási eszközparkja teljesen megújult. Közölte, terveik szerint a rendelkezésre álló eszközökkel három éven belül 13 millió digitális felvétel lesz elérhető a levéltári rendszerben.

A Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 2008 óta dolgozik az elektronikus levéltár megvalósításán, a konzorciumhoz 2013-ban a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség is csatlakozott. A projekt költségvetése 2,75 milliárd forint, amely teljes egészében uniós támogatás. A generálszállító kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást 2012 októberében a T-System Magyarország Zrt. nyerte meg. A cég a fővállalkozói feladatok mellett a rendszereket üzemeltető teljes infrastruktúra kiépítését, a levéltári portál megvalósítását, valamint az integrációs feladatokat végezte.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: