Kutatók éjszakája - Laborállat-simogató, kísérletek a fővárosban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban (NÉBIH) laborállatokat lehet simogatni és be lehet tekinteni a mikrobiológiai vizsgálatokba, a Fasori Evangélikus Gimnázium és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. fizikai és kémiai kísérletekkel készül a pénteki kutatók éjszakájára.

MTI - Először kapcsolódik a programsorozathoz a NÉBIH, amelynek laboratóriumi munkájába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők, valamint laborállat simogató és mikrobiológiai vizsgálat is várja a látogatókat - közölte az intézmény az MTI-vel. A NÉBIH 2012-ben jött létre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával azzal a céllal, hogy az élelmiszerlánc-biztonságáról gondoskodjon.

A budapesti Babilon Centerben fizikai kísérleteket és ügyességi vetélkedőket szerveznek, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél pedig a különböző élelmiszerek vizsgálatával készülnek a szervezők, és a jövő konyháját, avagy a molekuláris gasztronómiát is megismerhetik az érdeklődők.

A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola fizikai, biológiai, kémiai és természettudományos kísérleteket szervez, a Fasori Evangélikus Gimnázium pedig a Magyar Kémikusok Egyesülete vándorkiállításának ad otthont. A gimnáziumban emellett számos természettudományi előadás és kísérlet mellett a természettudományok és a teológia kapcsolatáról is szó lesz.

A Budapesti Corvinus Egyetem is csatlakozik az ételek vizsgálatával és kémiai programokkal kapcsolatos kutatások sorához. Az oktatási intézmény különböző kampuszain előadások hangzanak el többek között a mezőgazdasági géntechnológiáról, a beteg, rendellenesen fejlődött növények felismeréséről a házi kerti zöldségtermesztésben, de kiderül az is, mire kell figyelni a zöldségvetőmag vásárlásnál és a harapós növényekkel is megismerkedhetnek a helyszínre látogatók.

A budai kampuszban "nagymama konyhatitkairól", a dobozos gyümölcslevekről és a minőségvédő élelmiszercsomagolásokról, valamint a sörfogyasztás élettani előnyeiről hallhatnak kulisszatitkokat a vendégek, a Fővám téri épületben pedig rapid tőzsdepartin és a Nemzeti Színház improvizációs játékán is részt vehetnek az érdeklődők.

Részletes és teljes program a kutatók éjszakája honlapján (www.kutatokejszakaja.hu/2013/esemenynaptar) olvasható.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: