Évtizedek óta vártak erre a lehetőségre

A mai legmodernebb technológia tette csak lehetővé, hogy megkezdődjön Giorgio Vasari olasz reneszánsz művész Az utolsó vacsora című festményének restaurálása. A kép az 1966-os firenzei árvízben rongálódott meg.

Az 1511 és 1574 között élt Vasari híres festménye másfél napig állt hat méter mély vízben és sárban, amikor az Arno folyó - a város többi részével együtt - elöntötte a firenzei Santa Croce templom képtárát.

A 6x2,5 méteres nyírfatáblára festett képről már-már lemondtak a szakemberek. Megszárították ugyan, de a hatvanas évek restaurálási technikája nem volt elegendő a mű megmentéséhez. Évtizedekig súlyosan megrongálódott állapotban őrizték a technológia fejlődésére várva. A festmény most végre újjászülethet, és a munkálatok végeztével olyan lesz, ahogyan Vasari megfestette - mondta el a firenzei műemlékvédelemért felelős Marco Cianci az olasz sajtónak.

A Vasari-festmény eddigi konzerválását az amerikai Getty Alapítvány finanszírozta, a mostani helyreállítást a Prada olasz divatcég támogatja. Az 1966 óta nem látható képet a firenzei áradás ötvenedik évfordulójára, 2016-ra restaurálják, és ismét a Santa Croce múzeumában állítják majd ki.

A helyreállítást a világhírű Opificio delle Pietre Dure firenzei restauráló laboratóriumban végzik. Ezt kézműves műhelyként I. Ferdinánd toszkán nagyherceg alapította 1588-ban intarziás mozaikok készítésére.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: