Népzenei fesztivált rendez Halmos Béla emlékére Gyula városa

Népzenei fesztivállal tiszteleg tavaly elhunyt díszpolgára, Halmos Béla népzenész, népzenekutató előtt Gyula városa január 17-én és 18-án a magyar kultúra napja alkalmából.

A pénteken kezdődő Halmos Béla Népzenei Fesztivált az önkormányzat hagyományteremtő szándékkal rendezi, a tervek szerint a fürdőváros évente megtartja majd a magyar kultúra napjához időzítve a Széchenyi-díjas zenész szellemi örökségét ápoló eseményt - tájékoztatta a Gyulai Kulturális és Rendezvényszerező Nonprofit Kft. munkatársa az MTI-t.

Kovács Ágnes kiemelte: Halmos Bélát erős érzelmi szálak kötötték Gyulához, a szüleivel itt töltötte gyermek és fiatalkorát, az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Sok barátja, rokona él ma is a városban.

A szervező szerint a fesztivál méltó emléket állít Halmos Béla örökségének, hiszen a fellépők mindegyikét erős baráti és szakmai szálak kötötték a művészhez.

A rendezvénysorozat pénteken este a népzenész életét bemutató fotókiállítással nyílik, majd a Békés Megye Kultúrájáért díj átadásával folytatódik. Az esti koncerten a Békés Banda, valamint Ferenczi György és a Rackajam lép fel. Szombaton a Téglás zenekar szórakoztatja a közönséget, majd a Göndöcs kertben ünnepélyes keretek között átadják a Vigadó újjáépített épületét, amely a fesztiválnak is helyet ad. Este Gryllus Dániel és a Sebő-együttes ad koncertet.

Szintén szombat este népzenei gálaműsort láthat a közönség, amelyen Halmos Béla szerzeményei és kedvenc zenéi csendülnek fel és megelevenednek népzenekutatásainak legfontosabb helyszínei is. Fellép a Békés Banda, a Téglás zenekar, János Hajnalka, Koncz Gergely, Mester László, a Nyisztor György Hagyományőrző Együttes, Szabó Gábor, Kovács János, Lajkó Levente és Kiss Ilona, valamint Patyi Zoltán. A gálaműsor után táncház lesz a fesztiválon résztvevő zenekarokkal.

Forrás: MTI/polusonline.com

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: