Márton Árpád csíkszeredai festőművész alkotásaiból nyílt kiállítást Kaposváron

Márton Árpád csíkszeredai festőművész alkotásaiból nyílt kiállítást csütörtökön Kaposváron. Az elmúlt fél évszázad erdélyi képzőművészetének, festészetének jeles alkotójaként, művészeti szervezőként és tanítóként számon tartott, az idén 74. életévét betöltő festőművész több mint száz alkotását az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában állították ki.


Az Élet-jelek című tárlatot a Kaposvár szülöttének, Rippl-Rónai Józsefnek emléket állító és a festőművészről elnevezett, csütörtökön kezdődött négynapos összművészeti fesztivál keretében nézhetik meg az érdeklődők.

"Merítsünk erőt és büszkeséget Márton Árpád festményeiből" - ezt kívánta Kaposvár polgármestere a somogyi megyeszékhely romániai testvérvárosából érkezett festőművész kiállításának megnyitóján.

Szita Károly kiemelte: a kaposvári városházán ott van a székely zászló, amit Csíkszereda polgármesterétől ajándékba kaptak. "Ezzel a szimbolikus gesztussal támogatjuk azt a méltóságteljes küzdelmet, amelyet a székelyek vívnak az autonómiájukért" - hangsúlyozta.  

Mint mondta, az elmúlt években olyan intenzív kulturális kapcsolatot alakítottak ki a két város között, amely mindkét közösséget gyarapítja. Ennek révén a napokban 95 Rippl-Rónai-festményt küldtek Csíkszeredába egy kiállításra, hogy "Kaposvár világhírű művésze az erdélyi magyarságnak is kézzelfogható közelségbe kerüljön, személyes élménnyé váljon". Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy most itt láthatjuk Márton Árpád gyönyörködtető, elgondolkodtató képeit - fűzte hozzá.

Csíkszereda polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, ha a mostani eseménynek az üzenetét kellene megfogalmazni, akkor az Márton Árpád egyik képének a címe - Még állunk - lehetne. "Még állunk, mi székelyek, ott vagyunk, küzdünk, harcolunk, mintegy ezer éve a Kárpát-koszorú legkeletibb végein védjük a nyugati kereszténységet, még akkor is, hogyha a nyugati kereszténységet ez egyre inkább és egyre kevésbé érdekli" - mondta Ráduly Róbert. 

"Mi valóban harcolunk, és ebben a harcban Kaposvár mindenkoron fontos szövetségesünk volt" - hangsúlyozta Csíkszereda polgármestere, aki 
a kiállítást ajánlva a közönségnek Banner Zoltán kolozsvári művészettörténész Márton Árpádról írt könyvéből a festőművész szavait idézve, miszerint "ha elfáradsz a küzdelemben, próbálj hinni a győzelemben, és az diadalra visz", annak a reményének adott hangot, hogy ez Székelyföld autonómiáért vívott küzdelmének tekintetében sem lesz másként. 

Szűcs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese Márton Árpád képeinek témájáról szólva kiemelte: nagyon sok munkaábrázolás látható, ami onnan ered, hogy ő maga is gyerekkorától kétkezi munkát végzett családja körében, s az akkori érzéseket, tapasztalatokat, az őt ért hatásokat vitte át a festészetébe. Márton Árpád egy korábbi interjújából idézve, miszerint "szeresd a munkát, tiszteld a pihenést, becsüld meg az ételt", úgy vélekedett: ez a három gondolat végigvihető a kiállítás képein.

Banner Zoltán művészettörténész kiemelte: "Márton Árpád a székely festőiskola harmadik nemzedékének tagjaként példaszerűen képviseli ezt az értékmegőrző hivatást". Életműve példa és mérce a fiatalok számára - hangsúlyozta. Három elemét emelte ki az életmű-kiállításnak: a székely nép szülőföldhöz való emberfeletti erővel való ragaszkodásának a képi megfogalmazását, a megtartó erő példázatát és a lélek erejének megnyilvánulását. 

A kiállítást - vasárnap és hétfő kivételével - augusztus 10-ig láthatja a közönség.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: