Sztárkarmesterekkel megújul a Zeneakadémián a zenekari képzés

Hangsúlyosabbá teszik a Zeneakadémián a zenekari képzést. Az új rendszerrel a leendő profi zenészéletre próbálják ránevelni a hallgatókat, egyúttal kiemelkedő karmesterekkel nyújtanak számukra fellépési lehetőséget még az egyetemi évek alatt - mondta el az MTI-nek Vigh Andrea rektor.

"Intézményünk világhírű szólistákat adott és ad ma is a világnak, a nálunk végző zenészek legalább 98 százaléka azonban zenekari muzsikusként, illetve tanárként helyezkedik el, ezért kiemelkedően fontos, hogy az egyetemi évek alatt milyen zenekari képzést biztosítunk számukra. Ebből kiindulva megerősítettük a képzésnek ezt az ágát: növeltük a zenekari órák és próbák számát, bővítettük típusaikat, emellett megreformáltuk az egyetem szimfonikus zenekarának működését is" - részletezte Vigh Andrea.

A rendszeres zenekari próbák mellett a hallgatók külön jelentkezhetnek a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának kiemelt hangversenyeire. Ezek a koncertek külön projektekként működnek: mindegyik előtt próbajátékot tartanak, amelyen kiválasztják az alkalmas zenészeket - akárcsak a professzionális muzsikusok életében.

"Az volt a célunk, hogy a valódi életet mintázzuk le a próbajátéktól a szerződéskötésen át egészen a koncertig. A diákoknak úgy kell viselkedniük, mint egy profi muzsikusnak" - magyarázta a rektor.

Akit pedig kiválasztanak egy koncertre, nem akármilyen karmesterekkel dolgozhat együtt. Az évad első koncertjén, november 23-án Kocsis Zoltán vezényli a zenekart a Zeneakadémia nagytermében, Csajkovszkij, Grieg és Brahms egy-egy művét adva elő. Április 15-én Vashegyi György vezénylete alatt adnak Händel-estet, május 18-án pedig Kobajasi Kenicsiró áll a karmesteri emelvényre Beethoven 7. szimfóniájával és más klasszikus művekkel. Már a következő szezonban, 2015. október 22-én Pinchas Steinberg dirigálja az egyetemi formációt. Újdonság, hogy a hangversenyeket bérletbe is foglalták A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának koncertje nagy mesterekkel címmel.

"Remélem, hogy az újítások lendületet adnak a zenekari képzésnek, és segítenek a hallgatóknak felkészülni a zenészéletre. A zenekar összetételének állandó változása révén a lehető legtöbb hallgatónak tudunk koncertlehetőséget nyújtani. Ha kitartóan, hosszú távon tudjuk ezt folytatni, akkor valóban sikeres lehet a képzési forma, és a diákok egy sikeres projektsorozattal is gazdagodhatnak" - mondta Vigh Andrea.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: