Korabeli emlékeket gyűjt a szolnoki múzeum

Az 1960-as, 70-es és 80-as évekből származó, strandolással, fürdőzéssel, vízi sporttal kapcsolatos emlékeket gyűjtenek a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai. A beérkezett tárgyakat, fényképeket Vigyázz mély víz! címmel a múzeumok éjszakáján állítják majd ki.


Fülöp Orsolya múzeumpedagógus az MTI-nek kedden elmondta, hogy az egyszeri, múltat idéző éjszakai kiállításon a látogatók hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekbeli fürdőruhákat, strandkellékeket, vízi sportfelszereléseket és a témához kapcsolódó fényképeket láthatnak majd.

Hozzátette: főként a lakosok birtokában levő emlékeket szeretnék bemutatni, ezért június 12-ig várják azok jelentkezését, akik szívesen hozzájárulnának a korabeli hangulatot idéző kiállítás megrendezéséhez, és felajánlanák a témához kapcsolódó tárgyaikat egyetlen éjszakára.

A lakosságtól többek között a következő tárgyakra, eszközökre számítanak a korabeli évekből: fürdőruhák, strandkellékek – úszószemüveg, napernyő, strandpapucs, köntös -, a lebontott szolnoki Damjanich uszodáról, a bezárt cukorgyári és a jelenleg nem üzemelő MÁV strandról készült archív felvételek, de szívesen látnak fotókat, emlékeket a már szintén nem üzemelő Tisza-parti szabad strandról vagy a Szolnokon nagy múlttal rendelkező vízipólóról is.

A múzeumpedagógus kitért arra, hogy a múzeum történeti osztályának birtokában vannak a korabeli évekből származó fürdőruhák és strandolókat ábrázoló fényképek, ez utóbbiakat kivetítőn láthatják majd folyamatosan az érdeklődők június 20-ról 21-ére virradóra.

A megnyitón a szolnoki Magiszter Alapítványi Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai korabeli hangulatot idéző, a kiállítás témájához kapcsolódó táncos műsort adnak majd elő – mondta Fülöp Orsolya.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: