A visszatérő

Idén a legtöbb, 12 Oscar-jelöléssel induló A visszatérő a legjobb film kategóriában is nagy esélyes.
A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) szándékosan tagadja meg a segítséget és magára hagyja őt a kietlen, dermesztő rengetegben. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy bosszút álljon.

Operatőr:
Harmadik Oscar-díját hozhatja el Emmanuel Lubezki, akit 2014-ben a Gravitáció, 2015-ben a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) operatőri munkáiért díjazták. Ezentúl kétszer nyerte el a BAFTA-díjat, és ötször jelölték Oscar-díjra. Legjelentősebb filmjei közt találjuk A kis hercegnőt, a Ha eljön Joe Black-et, Az Álmosvölgy legendáját, Az ember gyermekét és Az élet fáját, idén pedig A visszatérőért jelölték.

Vágás:
Stephen Mirrione harmadik Oscar-jelölését kapta meg idén A visszatérőért, eddig egy díjat nyert, a Traffic-ért (2000).

Látvány:
Jack Fisk (Production Design) és Hamish Purdy (Set Decoration) munkájának köszönhetően ebben a kategóriában is jelölt A visszatérő.

Jelmez:
A visszatérővel együtt ez Jacqueline West harmadik Oscar-jelölése.

Hangvágás:
Martin Hernandez és Lon Bender munkája. Martin Hernandezt másodjára jelölik, 2014-ben a Birdmanért választották az esélyesek közé; Lon Bender negyedik jelölése a mostani, eddig A rettenthetetlenért kapottat váltotta díjra 1995-ben.

Hangkeverés:
Jon Taylor, Frank A. Montaño, Randy Thom és Chris Duesterdiek érdeme a jelölés.
Randy Thomnak ez már a 15. Oscar-jelölése, Jon Taylornak a harmadik, Frank A. Montañ-t idén nyolcadjára jelölik.

Vizuális effekt:
Rich McBride, Matthew Shumway, Jason Smith és Cameron Waldbauer munkája. Ez az első Oscar-jelölés Rich McBride, Matthew Shumway és Jason Smith számára, míg Cameron Waldbauer már másodjára jelölt.
Megosztás a Google Pluson