Először lép színpadra magyar produkció a CINARS-on

A világ legnagyobb előadó-művészeti seregszemléjén léphet fel a Recirquel
Első alkalommal válogattak be magyar kulturális produkciót a világ egyik legnagyobb előadó-művészeti vásárának számító montreali CINARS Biennale (Conférence internationale des arts de la scéne) hivatalos programjába. A Recirquel Újcirkusz Társulat november 16-án mutathatja be a világ legnagyobb kulturális intézményeinek vezetői előtt a Cirkusz az Éjszakában című darabját. A kétévente megrendezett, idén november 14. és 19. között zajló fesztiválon összesen negyven ország 1500 előadóművésze mutatkozhat be, a hivatalos programba azonban mindössze 23 produkciót válogattak be a szervezők. 

A Recirquel Társulat Cirkusz az Éjszakában című darabját a CINARS döntőbizottsága több hónapos pályázati folyamatot követően sok száz kulturális produkció közül válogatta be a fesztivál idei hivatalos programjába. A biennálé hivatalos programjában összesen 23 előadás, köztük mindössze négy cirkuszi produkció – a magyar Recirquel mellett egy-egy kanadai, svájci és dán – kapott helyet a világ minden tájáról. A társulat november 16-án mutathatja be a Cirkusz az Éjszakában kifejezetten erre az alkalomra újrarendezett változatát. Vági Bence rendező a darabot úgy formálta át, hogy az egyébként egész estés produkció szinte minden jelenete helyet kap majd a résztvevők számára rendelkezésre álló 25 perces időkeretben.  

„Nagy reményekkel jöttünk a CINARS-ra, hiszen a világ kulturális intézményeinek krémje előtt mutatkozhat most be a társulat, mintegy 600 színházigazgató vesz részt a fesztiválon” – mondta el Vági Bence. A Recirquel alapítója és művészeti vezetője szerint több kiemelkedően sikeres nemzetközi fellépésük – Párizs, Montreál, Bogota – után a biennálén való bemutatkozás utat nyithat a társulatnak a világ legnagyobb kulturális intézményeibe. 

A Recirquel a CINARS-ot követően, november végén a spanyolországi San Sebastianba utazik, ahol a Victoria Eugenia Theatre-ben mutatja be a Meztelen Bohóc című egész estés darabját. A társulat előadásai Magyarországon december 6. és 31. között tekinthetők meg ismét – a Recirquelnek otthont adó és a produkciót előállító – budapesti Müpában.   

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat négy, egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. 

A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

A magyar előadó-művészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást.
A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak - a maszk és smink, illetve a hajszobrászat alkotásai is. 
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: