Jethro Tull-koncert jövő februárban a Budapest Kongresszusi Központban

Ismét Magyarországon ad koncertet Ian Anderson és a Jethro Tull. A legendás brit progresszív folkrockzenekar klasszikus dalai 2017. február 18-án a Budapest Kongresszusi Központban (BKK) hangzanak el a fuvolás-énekes vezetésével.
Ian Anderson és a Jethro Tull best of programmal tér vissza a magyar fővárosba. A kétrészes, kétórás koncerten az ismert számok egy része új hangszerelésben szólal meg, az előadás kiváló minőségű videóvetítésekkel egészül ki - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Három évtizede visszajáró vendég Magyarországon Ian Anderson. A Jethro Tull-lal nyolcszor koncertezett itt, először 1986-ban, fellépett 1994 augusztusában a második Sziget fesztiválon, azaz a Eurowoodstockon, játszott 2010-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon, legutóbb idén tavasszal a pécsi Kodály Központban lépett fel a Pannon Filharmonikusokkal Jethro Tull-számok nagyzenekari átdolgozásaival.

Mint az MTI-nek a 2012-ben adott interjúban elmondta, az 1986-os magyarországi fellépés utáni reggelen írta a Budapest című Jethro Tull-számot. A most 69 éves Ian Anderson 1968-ban alakította a Jethro Tullt, amely stílusát a rock, a dzsessz, a kelta és az angol népzene különleges elegyéből alakította ki. Az együttes több mint háromezerszer lépett fel a világ negyven országában, lemezeik több mint 60 millió példányban keltek el.

Ian Anderson az elmúlt években is aktívan gondozta a Jethro Tull örökségét. A Thick As A Brick második része, valamit a Homo Erraticus című új lemez kiadása után idén korábbi albumok újrakiadásával foglalkozott. Az 1971-es Aqualung egy két-két CD-t és DVD-t tartalmazó könyv formájában jelent meg ismét, a még korábbi, 1969-es Stand Up című album felújított változatát tartalmazó, a napokban megjelenő kiadványban két CD és egy DVD kapott helyet.

A Stand Up idején csatlakozott a Jethro Tullhoz Martin Barre gitáros, és ekkor jelentek meg először Ian Anderson folk-rockzenei hatásai az addig inkább blues alapokra építkező zenében. A lemezt most Steven Wilson (Porcupine Tree) keverte újra, a kiadvány tartalmazza egy 1969 januárjában Stockholmban rögzített koncert videófelvételét is, amikor a zenekar Jimi Hendrix előtt játszott. A kiadványnak egy 112 oldalból álló, könyvformátumú borító ad keretet, mely ritka és eddig meg nem jelent fotók mellett bemutatja az album részletes történetét, valamint Ian Anderson megjegyzéseit az egyes dalokhoz.

A jövő februári budapesti koncerten Ian Andersont David Goodier (basszusgitár), John O'Hara (billentyűs hangszerek), Florian Opahle (gitár) és Scott Hammond (ütőhangszerek) egészítik ki.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: