Kicsomagolták Jan Matejko főművét a Műcsarnokban

Kicsomagolták Jan Matejko monumentális művét, a Rejtan, Lengyelország eleste című festményt kedden a Műcsarnokban, ahol november 22-től Az első aranykor címmel az Osztrák-Magyar Monarchia festészetét bemutató kiállításon lesz látható.
A Műcsarnok alapításának 120. évfordulóját ünneplő kiállítás a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia nemzeteinek festészetét mutatja be Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Lengyelország, Románia és Horvátország múzeumainak és magángyűjtőinek együttműködésével, csaknem 200 művön keresztül - mondta el az MTI-nek a kicsomagolás előtt a tárlat tudományos kurátora.

Sármány-Parsons Ilona hozzátette: a Lengyelország első felosztása elleni hősies tiltakozásról szóló, 1866-os képet a 19. századi lengyel történelmi festészet nagy alakja, Jan Matejko első főműveként tartják számon.

Matejko korabeli magyarországi népszerűségét mutatja, hogy a kiállításon látható festményei röviddel keletkezésük után mind megjárták Budapestet, a lengyel történelemkönyvekből pedig 150 éve nem hiányozhatnak Matejko festményei - emlékeztetett.

A kurátor elmondása szerint a Rejtan aranyérmet nyert az 1867-es Párizsi Világkiállításon, ahol Ferenc József megvásárolta, majd a képet a következő évben mutatták be Budapesten. A 282 centiméterszer 487 centiméteres olajfestményt a független Lengyelország megalakulása után Varsóba szállították, hogy a királyi palotában állíthassák ki. A második világháború idején a német megszállók elől a palota pincéjében rejtegették az alkotást, amely komoly károsodásokkal ugyan, de átvészelte az épület lerombolását is. A most is Varsóban őrzött remekmű a 2. világháború óta nem hagyta el Lengyelországot, a kölcsönzés így rendkívüli gesztusnak számít - hangsúlyozta Sármány-Parsons Ilona.

Mint hozzáfűzte, a négy és fél évtized festészeti fejlődéséből ízelítőt adó tárlat a korszak fő stílustörekvéseit korszakokra bontva mutatja be, kitérve a magyar mellett az osztrák, cseh, lengyel és horvát festészet jellemzőire. A korszak több remekművét felvonultató kiállítás különösen látványos fejezete lesz a három kortárs "festőfejedelem": Hans Makart, Jan Matejko és Munkácsy Mihály egy-egy monumentális és több kisebb alkotásának együttes bemutatása - emelte ki a kurátor.

Az első aranykor című kiállítás november 22-től 2017. március 12-ig lesz látható a Műcsarnokban.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: