Tematikus kamarazenei fesztivált rendez a Zeneakadémia

Tematikus kamarazenei fesztivált rendez Fordulópont alcímmel a Zeneakadémia Várjon Dénes és Simon Izabella művészeti vezetésével csütörtöktől vasárnapig.
A kamara.hu a kamarazene-történet meghatározó fordulópontjait, köztük Schubert dalait és Schumann ciklusait, Debussy egyik utolsó művét, valamint a kortárs kamaramuzsika jeles kompozícióit mutatja be Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész házaspár, valamint művészbarátaik kalauzolásával - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Mint írták, a második alkalommal megvalósuló kamarazenei fesztivál alcíme utal Klaus Mann memoárjára, amely a klasszikus-romantikus kamarazene hőskorának számító polgári kultúra utolsó - és katasztrófába torkolló - fejezetének megrázó leírását adja. 

A kamarazenei fesztivál szerzőinek névsora Schuberttől Bartókon át Kurtág Györgyig ível. Az első koncerten Schubert, Dvorák, Janácek és Bartók alkotásai hangzanak el, valamint Henning Kraggerud két művének magyarországi bemutatója lesz. Pénteken Debussy, Suk, Schulhoff és Schubert darabjait, szombaton Schumann és Brahms műveit, valamint Jörg Widmann Hol volt, hol nem volt - öt darab mesék hangján című művének magyarországi bemutatóját hallhatja a közönség. Vasárnap délelőtt Satie, Liszt és Ravel, délután Beethoven, Berio, Schumann, Dvorák és Kurtág darabjai várják az érdeklődőket.

A fesztiválon színpadra lép mások mellett Steven Isserlis csellóművész, Viviane Hagner hegedűművész, Christoph Richtert csellóművész, Jörg Widmann klarinétművész és Henning Kraggerud hegedűművész.

A koncerteken túl a két művészeti vezető nagy hangsúly fektetett a négynapos fesztivál kísérőprogramjaira is. Szombaton a gyerekeknek szól A kis piros hegedű (és a nagy gonosz cselló) című, a kamara.hu válogatott zenészeinek közreműködésével megvalósuló koncert. A Piroska és a farkas című Grimm-mese alapján készült összeállítás zenéjét az Oscar-díjas Anne Dudley jegyzi, szövegét a fesztivál több koncertjén is közreműködő csellista, Steven Isserlis írta. 

A Nyolcszemközt című, szombat esti beszélgetésen Simon Izabella és Várjon Dénes Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel beszélget a Zeneakadémia kávézójában, többek között a fordulópontokról a zenében, az irodalomban és az életben.

MTI
Megosztás a Google Pluson