Új karmestereket mutat be Fischer Iván

Jövő szombaton debütál a Budapesti Fesztiválzenekar FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) című koncertsorozata a Zeneakadémián.
A közönség elsőként Dubóczky Gergelyt láthatja vezényelni november 19-én és 21-én – közölte a zenekar az MTI-vel.

Fischer Iván karmester (k) vezényli a Konzerthaus zenekarát, a Konzerthausorchestert a zenekar berlini hangversenytermében 2016. október 31-én, a reformáció 500. évfordulóját felvezető, Luther 2017 címmel szervezett emlékév országos rendezvénysorozatának nyitányán. MTI/EPA Fotó

Fischer Iván a 2016-17-es évadban három, a Fesztiválzenekarhoz közel álló karmesternek ad lehetőséget arra, hogy a BFZ élén mutatkozzanak be a magyar közönségnek. Áprilisban a francia Victor Aviat és az ausztrál Vladimir Fanshil dirigál.

Egyazon műveket fognak dirigálni

A novemberi koncerteken Berlioz A kalóz című nyitánya, Hindemith Hegedűversenye és Beethoven D-dúr szimfóniája hangzik el Kádár István hegedűművész közreműködésével.

Operanyitányain kívül Hector Berlioz koncertnyitányokat is komponált, ezek egyike A kalóz. A sodró lendületű, mutatósan hangszerelt nyitány bőségesen ad játszanivalót a rézfúvósoknak, és nagyszerű felütése a koncertnek. Hindemith 1939-ben írott hegedűversenye az amerikai emigráció előtti utolsó nagyobb műve volt, az első két tétel dallamossága, majd a harmadik tétel szellemes, sziporkázó ötletei új színeket vittek az életműbe.

Második szimfóniájának keletkezésekor Beethoven már tisztában volt gyógyíthatatlan fülbetegségével, mindebből azonban zenéjében semmi sem érződik: a kortárs hallgatót meglepetésként érte a szimfónia újszerűsége, a közönséget különösen a nyitótétel és a Scherzo nyűgözte le.
Megosztás a Google Pluson