Adalék Schwanner Endre- Idők című kiállításához

Schwanner Endre (1928), Balogh Rudolf-díjas fotográfus 2011-ben adta át fotográfiai életművét több történeti értékű tárggyal és dokumentummal együtt a Nemzeti Múzeumnak. A Schwanner / Idők című kiállítás döntően a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben Budapesten készült fényképeiből válogat. A közel 100 kiállított fotó zöme zselatinos ezüst szerzői nagyítás.
Schwanner munkásságából a motorsport, zenei és színházi témájú, valamint a fotós közéletről, kollégákról készült felvételei a legismertebbek. Képeinek jelentős része művészeket ábrázol – próbateremben, színpadon, koncert közben fotózva, vagy hétköznap, jelmez, hangszer vagy fényképezőgép nélkül. Néha közelről, néha távolról, más összefüggéseket felidéző környezetben láthatjuk őket. Teljes díszben vagy fegyvertelenül.
...csak akkor jut eszembe fényképezni, ha az előadás vagy a művész (esetleg mindkettő) jelent valamit a számomra…” – vallja a fotográfus, aki fotóriporterek nemzedékeit tanította fotótechnika-elméletre, ám ő maga sohasem dolgozott sajtófotósként.
S hogy mi köze is van a vizualitásnak a zene- vagy színházélményhez? A Schwanner / Idők című kiállítás kutatja a lehetséges válaszokat. A tárlaton a keretezett képek mellett videók és hangmontázsok segítik a látogatót közelebb hajolni a titokhoz.
A kiállítás kurátorai: Stemlerné Balog Ilona, a Történeti Fényképtár nyugalmazott munkatársa és Fisli Éva, a Történeti Fényképtár főmuzeológusa, a gyűjtemény gondozója.
A kiállítás az NKA és a Nikon támogatásával valósul meg.
Pályakép: Schwanner Endre
1928. március 20-án Budapesten született.
1946 A budapesti bencés gimnáziumban letett érettségi után három évig a Kőbányai Textilművekben dolgozott. Gyermekkora óta fényképez, a technikai alapokat sógorától sajátította el.
1948 Megjelent nyomtatásban első képe, amely egy tihanyi motorversenyen készült. Ezt követően huszonöt évig a Magyar Motorsport Szövetség fotóriportere volt.
1950 Sorkatonának hívták be, rádiós kiképzést kapott, 1955-ig a hadsereg kötelékében rádiótávírász volt.
1957 Feleségül vette Scholtz Ágnest, aki ötvenöt évig társa és munkájában segítője volt.
1958 Első fotós állását a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben kapta, ahol tizenöt évig dolgozott. Ez az időszak meghatározó volt szakmai tudásában. A fényképezés majdnem teljes területét átfogó, a reprodukciótól a nagysebességű kutató-filmezésig terjedő munkája során szerezte meg azokat az ismereteket, amelyek megalapozták a hatvanas években kezdődő szakírói, előadói és oktató tevékenységét.
1959 Alapító tagja az Aesculap Fotóklubnak.
1966 Csatlakozott a Stúdió Nadar új utakat kereső fényképész csoportjához.
1967 Belépett a Budapesti Fotóklubba, felvették a Magyar Fotóművészek Szövetségébe.
1968 Megjelent első fotótechnikai cikksorozata a Fotóban, e terület országos szaktekintélye lett az elkövetkező évtizedekben. Cikkeinek száma meghaladja a százat, a Fotó és a Fotóművészet című szakfolyóiratok szerkesztőbizottságának is tagja volt.
1972 Önálló kiállítása nyílt Budapesten a Ferencvárosi Pinceklubban, amelyet a Fészek Művészklubban, Salgótarjánban, Esztergomban és Győrben is bemutattak.
1973 Megkapta a Nemzetközi Fotóművész Szövetség AFIAP címét.
1974 A MUOSZ Újságíró Iskolájában tanított fototechnika-elméletet 1991-ig.
1979 A Főfotó munkatársa 1984-ig.
1984 A Lapkiadó Vállalat, majd jogutódja, a Pallas Lap- és Könyvkiadó fotó főosztályának vezetője nyugdíjba vonulásáig, 1988-ig.
1988 A Fotóművészeti Galéria dzsessz-fotóiból mutatott be kiállítást.
1998 A Fényképtár 8. köteteként megjelent fotóalbuma Gera Mihály szerkesztésében.
2000 XX. század / Mensáros László címmel volt kiállítása Tihanyban.
2001 A Vigadó Galéria bemutatta Ember című életmű-kiállítását.
2008 Megkapta a Balogh Rudolf-díjat. Budapest Belváros-Lipótváros közművelődéséért folytatott tevékenységéért Kölcsey Ferenc-díjat vehetett át.
2014 A Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Ferenc Emlékéremmel köszönte meg az intézménynek ajándékozott fotográfiáit és egyéb átadott tárgyakat és iratokat.
2015 „Színház az egész…” címmel kiállítása nyílik a sárospataki Rákóczi Múzeumban.
2016 Idők címmel kiállítása nyílik a Nemzeti Múzeumban.

Bővebb információ:Szily Marianna – szily.marianna@hnm.hu, +36 30 479 7263
Berényi Marianna –
berenyi.marianna@hnm.hu, +36 30 788 7552www.mnm.hu, www.facebook/nemzetimuzeum
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: