Boglár Lajos hagyatékának utolsó két tolldísze is a Néprajzi Múzeumba került

Boglár Lajos nemzetközi hírű Amerika-kutató, etnológus őserdei indiánok használati tárgyait tartalmazó magángyűjteményének utolsó két, nagy értékű tolldísze is a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

MTI - Az egyik tárgy a színpompás fejdíszeikről híres dél-amerikai kazsapó indiánok legnagyobb méretű tolldísze, amelyet avatási rítusokon viselnek. A 140x120 centiméteres, az arapapagáj farktollaiból és ovális bambuszkeretből álló dísz kis fonott koronggal erősíthető a fejre.  

A másik egy tollmozaikos, 98x70 centiméteres maszk, amely a tapirape indiánok alkotása. A műkincs egy korábbi táncmaszk formáját követi, és a tollművészet legbonyolultabb, legkifinomultabb formája - áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy a két tolldísz a Boglár Lajos által gyűjtött legszebb tárgyak, amelyeket élete végéig magánál tartott, hiszen személyes emlékek fűzték hozzájuk.

Ezzel a két tolldísszel együtt Boglár Lajos hagyatékából 250 tárgy került a Néprajzi Múzeumba. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai a 26 kisebb-nagyobb tollkorona, fejdísz és további 60, tollal díszített ékszer.

A korábbiakkal együtt Boglár Lajos által gyűjtött összesen 920 tárgy található a múzeum Amerika Gyűjteményben, ez a teljes Amerika Gyűjtemény 11 százaléka. 

A tárgyak leltározása és restaurálása elkezdődött, a teljessé vált hagyatékot először márciusban, a Néprajzi Múzeum Napján nyíló kiállításon tekinthetik meg a látogatók.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: