Határátszelések - Őszi programok a Goethe Intézetben

Budapest - A Határátszelések mottó jegyében filmfesztivállal, zenei ősbemutatókkal, képzőművészeti projektekkel, kerekasztal-beszélgetéssel és nyolc közép- és kelet-európai ország fiataljait megmozgató ifjúsági vitaversennyel folytatja szeptember 7. és október 30. között a Goethe Intézet tavaly megkezdett programciklusát.

MTI - Jutta Gehrig, a budapesti Goethe Intézet igazgatója és Nagy Márta, az intézet kulturális szakreferense szerdán tájékoztatta a sajtó képviselőit a Goethe Intézet 2013-as őszi programjairól.

A sorozat nyitó napján, szeptember 7-én délelőtt a hatalom és család témájáról beszélget Insa Schöningh, a Családi Kérdések Evangélikus Akcióközösségének országos ügyvezetője, Somlai Péter szociológus és francia kollégája, Jean-Louis Fabiani. "A német evangélikus egyház elvi állásfoglalásában felelősségközösségként definiálja a családot, ám a fogalom ilyen kibővítésével nem mindenki ért egyet, többek között erről is szó lesz a fent említett beszélgetésen" - mondta el Jutta Gehrig.

Szeptember 26-án, az Európai Nyelvi Koktélbárral egy időben kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál, amelynek a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont. Az előző évhez hasonlóan az idei fesztivál ismét a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy idén számos elismerést kapott. Nagy Márta az MTI kérdésére elmondta, hogy minden évben vannak filmek, amelyeket kópia hiányában nem tudnak elhozni a fesztiválra, ilyen volt például tavaly A világ fölmérése című alkotás, amelyet viszont idén - hosszas egyeztetés után - sikerül bemutatni a magyar közönségnek is.

A közép-kelet-európai Goethe Intézetek egyik legkiemelkedőbb őszi projektje a "Honnan? Hová? Mítoszok-nemzet-identitások" címet viselő projektje, amely a kultúra és a nemzeti identitás kérdéseinek összefüggéseit boncolgatja. A projekt keretében fiatal közép- és kelet-európai zeneszerzők foglalkoztak a nemzeti identitáskeresés vagy identitáskreálás összetett folyamataival.

Fekete Gyula zeneszerző elmondta, hogy ez egy igen fontos esemény, mert érezhetően a közép-kelet-európai régió végre megmozdult és kiváló alkotások születtek, amelyeket október 11-én és 12-én a Budapest Music Centerben az Ensemble Modern ad elő Eötvös Péter vezényletével. "Ehhez a zenei projekthez szorosan kapcsolódik a szeptember 11-én Mélyi József művészettörténésszel és Susanne Gaensheimer kurátorral történő beszélgetés, amelynek témája a művészetben egyre inkább feloldódó nemzeti határok" - tette hozzá Jutta Gehrig.

Nagy Márta elmondta, hogy október 17-én a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű elődöntőjét, majd döntőjét tartják, szeptember 24-én kezdődik a Több fényt! sorozat harmadik installációja, Johannes Franzen frankfurti képzőművész, Visszatükröződések címet viselő munkájával.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: