Mindenképpen megtartja a Falstaff-bemutatót szombaton az Operaház

Mindenképpen megtartja a Magyar Állami Operaház szombaton Verdi Falstaffjának bemutatóját, amelyet színes szabadtéri eseménysor előz meg kora délutántól - közölte a dalszínház csütörtökön arra reagálva, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a szombati évadnyitóra sztrájkot hirdetett.

MTI - A közlemény idézi Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki szerint felszálló ágban lévő intézménynek és a magyar operakultúrának is árt, aki az Operaház évadnyitányát akarja tönkretenni. 

Az ODFSZ szerdán tett közzé sztrájkfelhívást szombat estére, Verdi Falstaffjának bemutatójára, akkori közleményük szerint a bemutató veszélybe kerülhet. Mint írták, a szakszervezet addig is folytatni kívánja a tárgyalásokat, a munkabeszüntetésre csak akkor kerül sor, ha szeptember 21-ig nem jön létre a tagság elvárásainak megfelelő megállapodás.

A szakszervezet úgy tudja, hogy az Erkel Színház felújítására, megnyitására és színvonalas üzemeltetésére a kulturális tárca 2,4 milliárd forint költségvetési többletet ígért az Operaháznak. A hétfői társulati ülésen azonban csak 1,1 milliárd forint pluszforrásról esett szó.

A Magyar Állami Operaház csütörtöki közleménye felidézi: a kormány segítséget nyújtott az Erkel Színház működtetésével mintegy 60 százaléknyi pluszfeladatra szert tett intézménynek. 

"A Magyar Közlönyben hivatalosan is megjelent 1,1 milliárdos támogatás arra mindenképp elég, hogy az intézmény a közalkalmazotti fizetés feletti juttatásokat közel azonos szinten tarthassa. E juttatások az elmúlt két évben épültek ki, folyósításuk nem kötelező, a munkáltató döntésén alapszik és összességében csaknem ötven százalékkal emelte a csoportos művészeti tárakban és műszakban dolgozók keresetét" - olvasható az összegzésben.

Az Operaház vezetése rendszeresen egyeztet az intézmény négy érdekképviseleti szervezetével, ezért is meglepő az ODFSZ lépése. "A szakszervezet nyilatkozatában kollektív szerződést, foglalkoztatási garanciákat követel, miközben 2012 őszén kollektív szerződésként működő megállapodás jött létre a fentebb hivatkozott juttatásokról, melyet akkor elsőként épp az ODFSZ írta alá. Most azonban ugyanarra nem hajlandó. Mivel a mai napon megérkezett a fenntartó minisztérium levele a kormányzati támogatás felhasználásáról, az Operaház a mai napon meg tudja kötni a 2013/14-es megállapodást is" - olvasható a közleményben.

Az összegzés azonban felhívja a figyelmet arra, hogy "tárgyalni csak fehér asztal mellett lehet és a közpénz elköltésének optimumával, ezért valóságtól elrugaszkodott követeléseket az Operaház vezetésének nem áll módjában elfogadni". 

Az évadnyitó premier, a Verdi-bicentenárium Falstaff-produkciója zökkenőmentesen megy majd le szombaton a televíziós közvetítéssel együtt: az Operaház művészei és dolgozói egyaránt felelősséggel végzik hivatásukat, és nem engedik a közös munka gyümölcsét eltaposni - tartalmazza a közlemény.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: