Orbán Dezső és Patkó Károly képe a Kieselbach aukcióján

Orbán Dezső csendélete és Patkó Károly önarcképe mellett 19. és 20. századi festmények szerepelnek a Kieselbach Galéria 151 tételt felvonultató őszi árverésén szombaton a fővárosi Marriott Hotelben.

MTI - Főként a 20. század elejére datált festményeket árvereznek el, de szerepelnek régi mesterek Vezúv- és Nápoly-ábrázolásai is az aukción néhány kortárs alkotás és Péri László szobrai mellett - mondta Einspach Gábor igazságügyi szakértő az MTI-nek.

Orbán Dezsőnek, a Nyolcak művészcsoport egyik tagjának 1909-re datált Zöldkörtés csendélet című olajképét 12,5 millió forinttól kínálják. A festményen egy hengeres váza, valamint látszólagos esetlegességgel elhelyezett gyümölcsök láthatók. A 20. század elején működő Nyolcak művészetére a századelő irányzatai közül elsősorban a fauves, a posztimpresszionizmus, valamint Paul Cézanne festészete hatott.

Patkó Károly egyik korszakos alkotása, a Kalapos önarckép 16 millió forinttól kelhet el. Az 1925-re datált festmény a híres nagybányai művészettelep közelében készült és a magyar újrealista festészet egyik legismertebb és legjelentősebb önarcképének számít.

Több évtizedes lappangás után került elő Kádár Béla Mediterrán város című nagyméretű munkája, amelyre 8 millió forinttól indul a licit. Az apró makettházakból felépített, lankás dombra kúszó falu látványa a boltozatos kapubejárókkal és az ökörfogattal szürreális hangulatot ad a festménynek.

Sokáig nem volt információ Faragó Géza Fiatal hímző lány című nagyméretű szecessziós pannójáról sem, amely egy ablak mellett ülő, ünnepi viseletbe öltözött lányt ábrázol. Témájával, forma- és színvilágával az impresszionista előképekre mutat Ziffer Sándor Kertészlány című festménye, amely 12 millió forinttól kelhet el az árverésen.

A kortárs kínálatból az igazságügyi szakértő felhívta a figyelmet Vajda Lajos Maszk című festményére (a licit 3,6 millióról indul), valamint Gyarmathy Tihamér Centrális sugárzású kompozíció című munkájára (kikiáltási ár: 2,4 millió), illetve El Kazovszkij Szfinx Théba falai előtt című pannójára (800 ezer).

Először szerepel magyarországi árverésen Péri László Álló fiatal lány és Női aktok című színezett beton szobra, amely 850-850 ezer forinttól kelhet el. Emellett Iványi Grünwald Béla tájképei, Batthyány Gyula Nő csincsilla bundában című, Gustav Klimtet idéző műve, valamint Mednyánszky László, Scheiber Hugó, Molnár-C. Pál és Lotz Károly több képe szerepel az aukció kínálatában.
Megosztás a Google Pluson