Bajor fenyőfa, nápolyi betlehem látható a Szent Péter téren

Ferenc pápa első karácsonya a hagyomány jegyében zajlik a Vatikánban, ahol az idén sem hiányzik a Szent Péter téren felállított bajor óriásfenyő és mellette az életnagyságú - ezúttal Nápolyból érkező - betlehem.


December 2-án kezdi meg a betlehem építését Vatikánváros Kormányzósága - jelentette a Vatikánnal foglalkozó i.media francia nyelvű hírügynökség.
Az olasz karácsony jelképének számító betlehem most is Itália déli részér
ől érkezik: a betlehemépítés hagyományát művészi szinten ápoló Nápoly városából. Tipikus barokk nápolyi betlehem kel életre a Szent Péter tér közepén, az ókori obeliszk bal oldalán. A gyermek Jézus születését ábrázoló jelenet díszlete és az ebben elhelyezett szobrok is szokás szerint életnagyságúak lesznek.
Tavaly Basilicata tartomány ajánlotta fel saját készítés
ű betlehemét ennek költségeit is vállalva. Nápoly is szponzorok segítségével mutatja be betlehemi tradícióit a karácsonykor a világ leglátogatottabb és az ünnepi televíziós műsorokban is legtöbbször mutatott terén.
Az obeliszk jobb oldalára kerül
ő fenyőfa érkezését december 6-ra várják a Vatikánba a bajorországi Waldmünchen erdőiből. A majdnem harminc méter magas fát 2500 arany és ezüst gömbbel díszítik fel, a vatikáni színeket idéző sárga-fehér égőkkel világítják ki.
A gyertyagyújtás december 13-án lesz, amikor Ferenc pápa Waldmünchen delegációját is fogadja.
A betlehemet december 24-én avatják fel: ekkor a Vatikán egyik dolgozójának gyermeke helyezi el a jászolban a gyermek Jézus szobrát.
Az i.media megjegyezte, hogy az új pápa karácsonya a "lehet
ő legklasszikusabb lesz". Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában mutat be szentmisét. December 25-én délben a bazilika lodzsájáról ad Urbi et Orbi áldást Róma városának és a világnak.


Kultúra, ünnep, vallás, Vatikán, Németország

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: