Lemezbemutatót tart az Oláh Szabolcs Quintet az Opus Jazz Clubban

A fővárosi Opus Jazz Clubban mutatja be szombaton most elkészült első lemezét, a Connectiont az Oláh Szabolcs Quintet.

MTI - Oláh Szabolcs gitáros-zeneszerző tavaly alapította meg kvintettjét a fiatal magyar dzsesszgeneráció meghatározó egyéniségeivel. A zenekar első nagylemeze Connection címmel a napokban jelent meg, az anyagot most szombaton az Opus Jazz Clubban hallhatja élőben először a közönség - tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult albumon a zenekarvezető legújabb kompozíciói szerepelnek. A személyes hangvételű, dallamos szerzemények előadásmódját a modern kreatív dzsesszfelfogás jellemzi. A tagok különböző formációkban évek óta játszanak együtt, így jól ismerik egymás zenei gondolatait, koncertjeiken nagy teret kap a spontaneitás.

A zenekar tagjai: Ávéd János (szaxofon), Cseke Gábor (zongora), Dés András (ütőhangszerek), Oláh Szabolcs (gitár), Soós Márton (bőgő).

Oláh Szabolcs 2005-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-gitár szakán. A Szolnoki Dóra Quintet és a Fekete-Kovács Quintet mellett többek közt a Modern Art Orchestrában, valamint Szőke Nikoletta Triójában és Szendőfi Balázs Piccolo Inn nevű zenekarában hallhatta gitározni a közönség. Meghatározó volt számára Dés András Triója és saját, 2002-ben alapított formációja, az Oláh Szabolcs Quartet is.

A Dés András által létrehozott Konzervnyitó Akciócsoport meghatározó zenekar volt Oláh Szabolcs számára, folyamatos zeneszerzésre inspirálta. A kvintett vezetője minden kompozíciójában a személyes hangvétel kialakítására, az őt ért hatások sajátos feldolgozására törekszik - szerepel az ajánlóban.

Megosztás a Google Pluson