Sikert aratott a Magyar Állami Népi Együttes

Nagy közönségsikert aratott a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című jótékonysági koncertje szerdán este a kijevi Csajkovszkij Zeneakadémián - tájékoztatta Keskeny Ernő kijevi nagykövet csütörtökön az MTI-t.


Mint közölte, a kelet-ukrajnai menekült gyermekek számára szervezett gyűjtés során a jegybevételekből és koncert utáni adományokból 19.686 hrivnya (csaknem 300 ezer forint) gyűlt össze, amelyet a nagykövetség az Omrijana Kraina alapítvánnyal együttműködve fog felhasználni.

A Magyar Állami Népi Együttes művészei a műsorban a magyar mellett a kárpátaljai román, ukrán, ruszin, szlovák, hucul, cigány és zsidó közösségek zenei, ének- és táncörökségéből válogatott programot mutattak be - ismertette a részleteket s nagykövet. Mint fogalmazott, az előadás egyedülálló módon példázta Kárpátalja kulturális sokszínűségét, az ott élő népcsoportokat összekötő gazdag történelmi-kulturális örökséget és toleranciát.

Az előadás telt házzal, több mint 700 fős közönség előtt zajlott le - közölte, hozzátéve: a közönség vastapssal köszönte meg a bemutatót.

Kiemelte: a Magyar Állami Népi Együttes kijevi vendégszereplése egyszerre volt jelentős kulturális és diplomáciai esemény, ezt tükrözték a műsor előtt elhangzott köszöntő beszédek is. Felszólalt Hoppál Péter kulturális államtitkár mellett Ihor Lihovij, az ukrán kulturális miniszter első helyettese, valamint Olekszandr Zsuravcsak korábbi kulturális miniszterhelyettes, jelenleg az Omrijana Kraina jótékonysági alapítvány vezetője.

A nagykövet tájékoztatása szerint az ukrán felszólalások hangsúlyt helyeztek a kétoldalú kulturális együttműködés fontosságára, ebben Kárpátalja összekötő szerepére, a Magyar Állami Népi Együttes Ukrajnában is elismert magas művészi színvonalára. Köszönetet mondtak a humanitárius célkitűzésért is, hangsúlyozva, hogy arra nagy szükség van és nem felejtik el a magyar segítségnyújtást.

Mint ismertette, Hoppál Péter államtitkár szintén méltatta az esemény kulturális jelentőségét, a kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez való hozzájárulását, a kárpátaljai magyarság kulturális örökségének gazdagságát és fontosságát mind magyar, mind ukrán szemszögből, hangsúlyt helyezve a magyar állam 40 millió forintos támogatására, amely nélkül az együttes körútja nem valósulhatott volna meg.

Az előadást Kijevben megtekintette L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti, valamint Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkára is, aki a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) küldöttsége élén tartózkodott Kijevben.

Keskeny Ernő korábbi tájékoztatása szerint az együttes két turné - május 25. és június 2., valamint június 21. és 28. között - keretében lép fel a Budapesten tavaly novemberben bemutatott Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című műsorával Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna területén, valamint Kijevben.

Az első előadás hétfőn volt látható Ungváron, majd a szerdai kijevi fellépés után Lembergbe (Lviv), Szkoléba és Beregszászra utazik a társulat. A második út tervezett állomásai Beregszász, Técső, Rahó, Ivano Frankivszk és Csernyivci.

A jegyek eladásából és más magyar adományokból befolyó összeget a tervek szerint hatszáz, a kelet-ukrajnai harcok övezetéből elmenekült családban élő gyermek rehabilitációjára fordítják, amelynek keretében a gyerekek Magyarországon pihenhetnek júniusban és júliusban.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: