Megfojtotta a spanyol kultúrát az áfaemelés és a megszorítások

Körülbelül kétezer kulturális vállalkozás kényszerült lehúzni a rolót az elmúlt évben Spanyolországban. Madridban a filmszínházak csaknem 15 százaléka bezárt – derült ki a legújabb statisztikai adatokból.


Éppen két éve vonultak az utcára spanyol művészek és a kulturális élet alakítói, hogy tiltakozzanak a kormány drasztikus kiadáscsökkentő kultúrpolitikája illetve a művészeti és kulturális események áfájának emelése ellen. A Kultúra nem luxus jelmondatú madridi tüntetés résztvevői között ott menetelt a hollywoodi sztár, Javier Bardem és a kultikus spanyol filmrendező, Pedro Almodóvar is.

Azt jósolták, hogy a mozik, múzeumok, színházak és koncertek áfájának 8-ról 21 százalékra történő emelése megadja a "kegyelemdöfést" a válság által már amúgy is súlyosan érintett ágazatnak. A spanyol kulturális minisztérium által csütörtökön közzétett éves statisztika bizonyítja, hogy a művészeknek igazuk volt. A kulturális ágazatban 2011 és 2012 között 24 100 ember veszítette el állását.

Spanyolország még mindig mély gazdasági válságban van, a munkanélküliség mára elérte a 25 százalékot. "Egy ilyen helyzetben az emberek olyan, nem létfontosságú dolgokon takarékoskodnak, mint a művészet és a kulturális rendezvények" – magyarázta Pedro Palacios kulturális témákra szakosodott rádiós újságíró az osztrák APA hírügynökség tudósítójának.

Természetesen ebben nem kizárólag az áfaemelés vétkes – tette hozzá Palacios. De a kulturális költségvetés 2012. évi 15, majd idei 20 százalékos visszavágásával együtt ez az intézkedés halálos csapást jelent az ágazatnak.

A kulturális vállalkozások úgy próbálnak túlélni, ahogy tudnak. A Renoir madridi mozihálózat novemberben például két egymást követő hétvégén 50 százalékkal csökkentette a belépőjegyárakat.

Hosszú sorok kígyóztak a mozik előtt, de ez csak egyszeri kísérlet volt arra, hogy visszacsábítsák a spanyolokat a mozielőadásokra. A kedvezményes vetítéseket követő napon a mozitermek ismét üresen tátongtak.

José Ignacio Wert kulturális miniszter akkoriban beismerte: "Nekem se tetszik az adóemelés. De a válság miatt nincs más választásunk".
Megosztás a Google Pluson