Emléktáblát kaphat Tierney Clark, a Lánchíd tervezője

Emléktáblát kaphat Tierney Clark, a Lánchíd tervezője Budapesten, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazza az erről szóló előterjesztést.

MTI - Az előterjesztés az emléktáblák elhelyezésére szolgáló keret 2 millió 377 ezer forintos maradványának felhasználását javasolja, ennek keretében valósulna meg Tierney Clark domborműves emléktáblája, valamint a katinyi mártírok emlékműve mellett feliratot is elhelyeznének.

A megemlékezést Tierney Clarkról (1783-1852) Váci Sándor Londonban élő mérnök indítványozta. Kezdeményezése nyomán Clark egykori lakóhelyén, Londonban is felállítanak egy domborműves táblát, ennek elkészítésére az angolok Kutas László szobrászművészt kérték fel, tiszteletdíját az angol fél fedezi. A dombormű másolata kerülne a Lánchíd pesti hídfője északi kandeláberének gránit talapzatára.

A katinyi mártírok emlékműve magyar és lengyel közös finanszírozással készült. A lengyel felet képviselő Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács kezdeményezése nyomán az emlékmű mellett felirat örökítené meg, hogy az alkotást 2011. árpilis 8-án avatta fel a két ország akkori államfője.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: