Ghymes a Sportarénában

Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, január 4. 19:00

Harmadik X-ébe lépett a Ghymes. A Felvidék legsikeresebb magyar ajkú zenekarának munkásságát hirdeti számos, a nívóból egy pillanatra sem engedő, gyönyörű és kortalan dal. Most jótékony céllal válogatnak a gazdag repertoárból.

A Szarka testvérpár eddigi 30 Fényévét prizmán keresztül nézve legalább 18 szerzői albumot találunk. A szíven talált közönség és a szakma visszajelzései sem hagynak kétséget afelől, hogy a csapat értéket teremt: 10 platina- és 5 aranylemez, a kiérdemelt „Magyar Örökség“ cím mellett az Artisjus- és Fonogram-díjak is ezt hirdetik. Szarka Tamás irodalmi vénája, és bátyjának, Gyulának a népzene és a középkori muzsikák iránti szenvedélye már a ’83-as megalakulás körül alakot öltött. A komoly- és régizenét, illetve rockot is játszó főiskolások egy nyitrai táborban, Gímes községben szerveztek koncerteket és táncházakat. A – többek közt – tökciterán, hegedűn, lanton és kobzon is mesterfokon játszó testvérek egyenként, szólólemezeikkel is megállják helyüket: a hagyománynak és a modern folknak olyan egyedi nyelvén szólnak, mely csak a „szarvasos logó” jellemzője.

Most, a helyszín adottságait kihasználva, a Magyar Rádió Szimfonikusai és Gyermekkórusa is színpadra lép velük, emellett a Nemzeti Színház művészei is elfogadták a meghívást a közreműködésre. A 2014-es évet a Kossuth-díjas együttes ezzel a különleges születésnapi ünnepléssel kezdi, mely esemény egyben jótékony céllal is bír: az Istenadta Tehetség című programhoz kapcsolódóan, a bevétel zömét a Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyermekeiért Alapítvány számára ajánlja fel zenekar. Kezdődhet a Tánc a hóban!

Forrás: polusonline.com
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: