Magyar sikerkoncert Isztambulban

Rendíkvül izgalmasnak és zenetörténeti jelentőségűnek nevezte a Budapesti Fesztiválzenekar múlt csütörtöki fellépését a Today's Zaman című angol nyelvű török napilap.

"Óriási lehetőség ez arra, hogy megismerjük egymást. Most lehetőségünk adódik arra, hogy megmutassuk, hogyan adunk elő különböző formákat a klasszikus zenében" - idézi a lap Fischer Iván zenekarvezetőt, aki törökországi sajtótájékoztatóján utalt a két ország egybefonódó történelmére és kultúrájára is. A török lap ennek kapcsán felidézi, hogy tavaly decemberben nyílt meg az isztambuli Magyar Kulturális Központ, s ugyancsak tavaly, szeptemberben nyitotta meg kapuit Budapesten a Yunus Emre Török Kulturális Központ.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar négy országot felölelő turnéja keretében, Antwerpen, Innsbruck és Bázel után koncertezett Isztambulban. A Cemal Resit Rey Koncertterem rezidens zenekaraként idén - a múlt csütörtöki koncerttel együtt - négy alkalommal is a török közönség elé lép.

A magyar zenekar legutóbb tíz éve lépett fel Isztambulban. A koncertsorozat különös jelentőségét a hosszú távú együttműködés mellett az adja, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar az első külföldi rezidens zenekar a Cemal Resit Rey 20. századi török zeneszerzőről elnevezett, Törökország egyik legjelentősebb hangversenytermének számító intézményben.

A zenekar legközelebb április 3-án koncertezik Isztambulban Ránki Dezső zongoraművésszel és Takács-Nagy Gábor, a zenekar első vendégkarmestere vezényletével. Az isztambuli hangversenysorozat első koncertjén orosz zeneművek szerepeltek a programban: Borogyintól a Polovec táncok, Prokofjev 3. zongoraversenye és Csajkovszkij 6., Patetikus szimfóniája. A három híres orosz zeneszerző művét a budapesti közönség még hétfő és kedd este hallhatja a Művészetek Palotájában a Fesztiválzenekar előadásában.

Forrás: Kultúrpart
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: