Emmi: már hat éve kell az átvételről nyilatkozniuk a díjak várományosainak

Az állami kitüntetések adományozásának rendjét szabályozó kormányrendelet 2008-ban született, így már hat éve szükséges nyilatkoznia minden felterjesztettnek arról, hogy a kitüntetetést átveszi-e, vagy sem - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

A tárca a szerdai Blikkben megjelent újságcikkre reagált, amely a közlemény szerint "hamisan sugallja azt, hogy ezt a változtatást a jelenlegi kormány vezette volna be". Valójában egy hat éve érvényben lévő rendeletről van szó.

Az állami kitüntetések adományozásának rendjét szabályozó 2008-as kormányrendelet vonatkozik a Kossuth-díjra is - olvasható a dokumentumban, amely emlékeztet: az állami díjakkal kapcsolatos koordinációt a Miniszterelnökség végzi.

A kommuniké felidézi, hogy a nyilatkozatok az egyes díjak esetében eltérőek voltak. "A jelenleg hatályos, 2012-ben elfogadott jogszabály csupán a megnyilatkoztatás módján változtatott, annak érdekében, hogy arra egységes formában kerülhessen sor. Ez utóbbi vonatkozik a Jászai Mari-díjra is" - közölte az Emmi.


Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: