Középkori Erotikus Panoptikum Keszthely

A XVIII. századi irodalomban sajátos szinfoltot jelentenek ezen metszetek, mely a képzőművészet fejlődésére is jelentősen hatottak. A felvilágosodás nagyai: Voltaire,Rousseau, La Fontaine és a többiek által fémjelzett időszak, az “ész évszázadának” manapság alig ismert arcát varázsolja elénk, holott a maga korában, igen népszerű olvasmányok voltak. Az élet örömeihez való jogot, az e világi élvezetek fontosságát hangsúlyozták.

A metszetek két dimenziós sikjából most kilepve, a három dimenziós térbe helyezve PANOPTIKUMI VIASZFIGURÁK ÁLTAL ELEVEDNEK MEG elődeink pajzán históriái.Boccaccio ledér asszonyai és a távol- kelet sikamlós történései mellett, a jelenkor egy - egy szexuális botránya is megtestesül a nagybecsű látogató előtt. 

A világon egyedülálló kiállítás az amszterdami és prágaival szemben, újszerűségével,merész naturalizmusával- a látogatók szerint- igazi kuriózum; eddig nem látott erotikus csemege. 

Belépés csak 16 éven felülieknek, prűdek és nyárspolgárok reményeink szerint fiatal korúnak minősítve magukat, távol maradnak tőlünk.
 
 - A kiállítás 3 év alatt készült el a Képzőművészeti Egyetem szobrászművész jelöltjei készítették, a nem kis kihívást jelentő két tucatnyi szilikonfigurát. A korábbról ismert viaszfigurákkal szemben (Madame Tussaud panoptikuma), a szilikonból készültek élethűbbek,tökéletes bőrhatásúak, a megtévesztésig valós élőlények illúzióját keltik.A modelleket gipsz ágyba fektették,majd annak megkötésekor két felé vágták.Ebbe, az így keletkezett üregbe öntötték a szilikont mely megkötése után tükörképe lett élő gazdájának.A mintául szolgáló hölgyek és urak,szintén az egyetem hallgatói közül kerültek ki.








Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: