Új kiállítás készül a Hamza művészházaspár brazíliai éveiről Jászberényben

Két Hamza a trópusokon címmel új állandó kiállítással jelentkezik áprilisban a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. A napfény és a szamba világát megidéző tárlat az 1960-as évek végén született, folk alapú avantgárd művészeti irányzat, a tropicália jegyeit felhasználva készül - mondta Gurzó K. Enikő, a gyűjtemény művészettörténész-muzeológusa az MTI-nek.

Hamza D. Ákos filmrendező, festő- és szobrászművész feleségével, Hamza Lehel Mária divattervezővel, iparművésszel közel negyven évet töltött Brazíliában, a tárlat a művészházaspár ebben az időszakban végzett tevékenységére összpontosít, latin-amerikai mindennapjaikba ezúttal főként divatrajzok és képzőművészeti alkotások révén kap bepillantást a látogató - tette hozzá a kiállítás szervezője. 

Az április 5-én nyíló tárlaton újdonságként egy múzeumpedagógiai foglalkoztató is kapcsolódik a hagyományos kiállítótérhez.

A tárlathoz kapcsolódva a Hamza Gyűjtemény Légy divatkreátor! címmel a szabás-varrást kedvelőket felhívásban arra buzdítja, hogy készítsenek Hamza Lehel Mária divatrajzai alapján viselésre alkalmas ruhákat. A legjobb darabokat beépítik a kiállítás anyagába.

Hamza D. Ákos és felesége a második világháború után hagyta el Magyarországot. Előbb Franciaországban, majd Olaszországban éltek és dolgoztak, aztán sok más magyar filmeshez hasonlóan Brazíliában vállaltak munkát. Sao Paulóban közel negyven esztendeig vettek részt a magyar kolónia közművelődési testületeinek munkájában.

Bár sikerült alkalmazkodniuk a helyi viszonyokhoz, 1989-ban úgy döntöttek, hazatérnek. Jászberényben leltek otthonra, és életművük zömét (200 festményt, 9 szobrot és mintegy 400 divatrajzot) a városnak adományozták. Jászberény tiszteletből egy kertes házat ajánlott fel nekik, amelyben Hamza D. Ákos 1993-ban bekövetkezett haláláig laktak. Ebben az épületben nyílt meg 1995-ben a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. Hamza Lehel Mária, a Csontváry-kutató Lehel Ferenc leánya Peveragnóban, Észak-Olaszországban 1997-ben hunyt el.


Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: