Zalai és muravidéki szerzők műveiből jelent meg közös antológia

Zalaegerszeg - Közös kötet jelent meg magyar és szlovén kortárs szerzők műveiből. A Palackposta - Zalai-muravidéki írók, költők antológiája címmű kiadványt szerdán mutatták be Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

A kötet összesen harminchárom szerző alkotását tartalmazza, akik több generációt képviselnek: a legfiatalabb szerző az érettségi előtt álló, alig 18 esztendős Szakony Dorina publikációi mellet olvashatók benne versek Lőrinc Lajos keszthelyi nyugdíjas pedagógustól, aki idén tölti be a 84. életévét - mondta el Szemes Péter, a kötet szerkesztője az MTI-nek.

Az összeállításban a térség valamennyi reprezentáns irodalmi műhelyét bemutatják. A tehetséggondozás a megyeszékhelyen összpontosul, ezért többségében zalaegerszegi szerzők alkotásai szerepelnek a kötetben. Muravidék, Nagykanizsa, Keszthely és Lenti városa öt-öt szerzővel képviselteti magát. Mohos-Adamszka Elzbieta, a lengyelül és magyarul verselő költőnő Csatáron, Varga Zoltán pedig Zalakoppányban él.

További jellegzetessége a kiadványnak, hogy valamennyi szerző azonos terjedelemben szerepel a kötetben. A szerkesztő nem törekedett arra, hogy az "elismertebb, beérkezettebb" irodalmárok (például a József Attila-díjas Péntek Imre és Szálinger Balázs) nagyobb felületet kapjanak, így az olvasó és a jövő dönti el, hogy melyik szerzőt miként ítélnek majd meg - hangsúlyozta Szemes Péter.

Hozzáfűzte: az elmúlt tíz esztendőben a muravidéki és a zalai irodalom párhuzamosan fejlődött. A szerzőket ugyanazon témák foglalkoztatják: írnak a pusztuló, elnéptelenedő falvakról, műveikben megfogalmazódik az ősi, népi hagyományok, tradíciók elvesztése.

A szerkesztő törekedett arra, hogy a szülőföldről szóló versek is megjelenjenek a kötetben. Ezek közé tartoznak a muravidéki szerzők - Bencze Lajos, Halász Albert, Zágorec-Csuka Judit - versei, és szép vallomásokat fogalmaz meg költeményeiben a Balaton fővárosában élő Lángi Péter is. Az irodalmi alkotásokban az is közös, hogy valamennyi versben és prózában megjelenik az anyanyelv szeretete és tisztelete.

A zalai-muravidéki írók, költők antológiája széleskörű megyei támogatással látott napvilágot, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig lehetővé tette, hogy a tervezettnél több, összesen 600 példányban jelenhessen meg. Közös cél, hogy a kötet minél több településre eljuthasson, és az ott élő emberek megismerhessék a térség kortárs szépirodalmi alkotásait.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: