Lezárult a dráMÁzat II.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Karával közösen meghirdetett drámapályázat 2014. május 31-én lezárult. A beérkezett pályaművek a leadás lejártával a kategóriánként külön összeállított, romániai és magyarországi színházi szakemberekből álló zsűrihez kerülnek. 

A dráMÁzat II. elnevezésű drámaíró versenyt ebben az évadban is nagy érdeklődés övezte, összesen 150 pályamű érkezett be, többségében Magyarország és Románia területéről, de érkeztek pályázatok Ukrajnából, Szlovákiából és Nagy-Britanniából is. Az idei drámapályázat, a dráMÁzat I.-től eltérően, három részből állt, három kategóriában lehetett nevezni.

A Debüt elnevezésű pályázatra 82 magyar nyelvű pályamű érkezett, olyan szerzőktől, akiknek művei ezidáig nem kerültek bemutatásra vagy kiadásra. A legjobbnak ítélt művet a tervek szerint a Szigligeti Színház műsorra tűzi a következő évadban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egy rendező szakos diákjának rendezésében.

A dráMAíró címmel meghirdetett pályázatra 35 magyar nyelven írt, szintén még meg nem jelent, színpadon bemutatásra nem került dráma érkezett, olyan magánszemélyek tollából, akiknek megjelentek már nyomtatásban más színművei, vagy mutatták már be valamely művét. A draMAutor című pályázatra 33 még meg nem jelent, bemutatásra nem került román nyelvű drámát küldtek be. 

Ez utóbbi két kategóriában legjobbnak ítélt drámák bemutatásra kerülnek a pályázatot kiíró színházak 2015-2016-os, vagy az azt követő évadában.

A pályázat eredményhirdetésére várhatóan 2014. szeptemberében kerül sor a www.szinhaz.ro honlapon.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: