A Magyar Filmművészek Szövetségének közleménye

Nem kap pénzt a filmalaptól a Toldi, mert nem tudtak időben megegyezni – Két és fél milliárd forint sorsáról van szó


Mégsem támogatja a filmalap Pálfi György Arany János Toldijából készülő filmjét, mivel a csaknem kétmilliárd forintról október 15- ig nem sikerült megállapodnia a film készítőinek a Magyar Nemzeti Filmalappal. A 49. Karlovy Vary filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó díjat elhozó Pálfi a Facebook közösségi oldalon temeti a készülő munkát, a producer Angelusz Iván azonban úgy látja, nincs még veszve a mozi, és kizárólag Pálfi Györggyel szeretné azt elkészíteni.

Megkeresésünkre nem reagált, s összességében sem volt derűlátó Pálfi György (Taxidermia, Hukkle, Szabadesés) filmrendező új filmjét, a Toldit illetően. A művész Facebook-oldalán a következőket olvashattuk: „Toldi vége. A Magyar Nemzeti Filmalap október 14-én, rendkívüli döntőbizottsági ülésén elutasította a Toldi című filmtervet, a megítélt támogatásokat visszavonja, a produkció eddigi költéseit jóváírja.”

A készülő film producere, Angelusz Iván lapunknak arról beszélt, korai még a filmet temetni, hiszen azóta újabb döntés született már a filmalapnál, ami felülírta a szóban forgó határozatot.

Mint lapunknak elmondta, a dolog hátterében az áll, hogy a tavalyi 900 millió forintos támogatásról szóló határozat után kiderült, jóval több pénzből tud elkészülni a nagyszabású munka, több mint 2,5 forintból, amelyből a filmalapnak 1,7 milliárdot kellene adnia.

„A magasabb összegről azonban nem sikerült még megállapodni. Egyéb kérdésekben is voltak viták a filmalap és az alkotók között, például a gyártási terv, az úgynevezett second unit jelenetek témakörben. Ez utóbbi a Toldi filmnél főként az akciójeleneteket jelentené, a filmalap ugyanis azt szerette volna, ha azokat egy B stáb forgatja, Pálfi azonban maga szeretné rendezni azokat is, vagy legalábbis felügyeletet gyakorolni felettük” – fejtette ki.

Fennállása óta a legnagyobb összegű támogatást, 900 millió forintot ítélt oda a Magyar Nemzeti Filmalap a Toldi című mozinak, a döntés tavaly januárban született meg. Terveik szerint egy kosztümös, párbajos, lovagi tornás, európai lovagfilmet készítenének, sok számítógépes grafikával. A cselekmény az öreg Toldival indulna, aki szembesül a saját magáról szóló történetekkel, majd a film megmutatja, hogy mindez hogyan is történt a valóságban.

Korábban ennél magasabb támogatást Koltai Lajos Sorstalansága és Bereményi Géza Hídembere kapott állami pénzből.

Angelusz azt is elmondta, az egyeztetési folyamat januártól idáig húzódott, s mivel áprilisban már forgatni kellett volna a filmet, a rendező október 15- ig adott határidőt, a döntés megszületésére. A producer hangsúlyozta, nyitva áll a munka előtt, és kizárólag Pálfi Györggyel szeretné leforgatni a filmet.

Nem sokkal beszélgetésünk után a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti. 

Amint a közleményben áll: „Az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést. A film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség. A döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani.”

A döntés ellenére Angelusz Iván nem tett le a filmről, mint mondja, ez az elmúlt évek legszebb filmterve volt. „Egy nemzet megengedheti magának, hogy 5-10 évente készítsen egy ilyet. Öt éve tart az előkészítési folyamat, ez alatt minden vitában konszenzusra jutottunk. Továbbra is azt gondolom, hogy ez egy olyan eposz, amellyel adós a filmtörténet. Eddig ez a legjobb adaptáció, ami ebből született, és előbb-utóbb el kell készülnie. Ragaszkodom Pálfi Györgyhöz, és nyitva állok a folytatás előtt” – tette hozzá.

A változatos program az igazi cáfolat

A magyar támogatási rendszer sikerét mutatja az első alkalommal megrendezett Magyar Filmhétre nevezett alkotások száma: a mustrán látható 332 film közül 116 az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült – mondta Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra programkoordinátora az MTI-nek. A filmhét programja szerinte arra mutat rá, hogy nem volt igaza azoknak, akik szerint leállt a magyar filmgyártás. A mustrán 105 dokumentumfilmet, 87 rövidfilmet, 62 animációt, 36 ismeretterjesztő filmet, 26 egész estés játékfilmet és 16 tévéfilmet tekinthet meg a közönség, ebből 15 animációs film, 40 dokumentumfilm, 26 ismeretterjesztő film, 22 kisjátékfilm és 13 tévéjáték készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: