Marianne Faithfull-koncert a Művészetek Palotájában

Budapest, Művészetek Palotája, december 15. 19:30


Marianne Faithfull az a díva, akinek az életkorát nem tisztünk firtatni, ellenben azokat a korokat, amelyben volt és van szerencséje élni, annál inkább. Megelőlegezett karácsonyi ajándék ez a fellépés, a brit-osztrák/magyar kékvérű művésznőtől.
  
Könnyen kimatekozható Marianne évjárata annak ismeretében, hogy 1964-ben, alig 17 évesen már Mick Jagger és Keith Richards szerzeményét, az As Tears Go By-t énekelte.  

Jelenleg az 50th Anniversary Tour keretén belül érkezik meg hozzánk; és ez az eltelt 5 évtized számára kiemelkedően gyümölcsözőnek bizonyult. Kezdésnek elég, ha csak megemlítjük pár albumát, a Broken English, a Strange Weather, a 20th Century Blues vagy a Before the Poison címűeket. Kollaborációit tekintve a minőség és a mennyiség egyaránt impozáns: Angelo Badalamenti és Roger Waters is írt neki dal(oka)t, de David Bowie, Nick Cave, Damon Albarn vagy Anna Calvi is szívesen működött együtt a hölggyel, aki a Metallica(!) The Memory Remains című dalában is háttérvokálozott.  


Marianne Evelyn Faithfull felmenőinek élete is maga az élő történelem: édesapja katonatiszt, anyja pedig osztrák-magyar bárónő, találkozásuk igencsak regényesen alakult. Nagymamája Kurt Weill és Bertolt Brecht berlini balett-táncosaként tündökölt, író nagybátyjától származik a „mazochista” kifejezés. A filmvásznon Marianne ajkairól gördül le a világon a legelőször az a bizonyos „f” betűs szó, de színészként nyújtott azért maradandóbb alakításokat is. Alain Delon és Anthony Hopkins oldalán is feltűnt, a Rocky Horror Picture Show-ból pedig csak azért maradt ki, mert épp Indiában időzött a gurujánál. Emlékezetes még az Intimacy és az Irina Palm-beli szereplése is; színpadon pedig játszott már istent és ördögöt is, ez utóbbit például a Tom Waits-féle The Black Rider darabban. Jagger egykori szerelme a mellrákból is sikeresen felgyógyult és jelenleg Párizsban él. Friss lemezének, melyen a Portishead-gitáros és a Bad Seeds két tagja is muzsikál, mégis a Give My Love to London címet adta. 


Jegyár: 3900-12 900Ft 

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: