Ybl-emlékév - Szombaton zárul a bicentenárium

Kiállítások, flash mob és interaktív 3D-s animáció bemutatója is várja az érdeklődőket szombaton az Ybl-bicentenárium zárónapján Budapesten.


Építészek, informatikusok, animációs szakemberek és formatervezők közös kutatási-fejlesztési projektjének eredményeként a látogatók interaktív 3D-s animáció segítségével "járhatják be" Ybl Miklós romantikus stílusú nagymágocsi magtárépületét a FUGA-Budapesti Építészeti Központban. 

A műemléki virtuális sétán még az is feltárul, hogy milyen gépezetek segítségével, hogyan működhetett a 19. századi több emeletes terményraktár. A program célja felhívni a figyelmet a műemlék valós állapotára és a tényleges építészeti feladatokra, amelyek az épület megőrzéséhez szükségesek lennének - közölte az Ybl Egyesület pénteken az MTI-vel.

Az eseményen a közönség beszélgetést hallhat Szilágyi Mária Elfeledett Örökség, Halász Csilla-Őrfi József-Timár Sára-Viczián Zsófia Ybl összes című, valamint Ybl Ervin Ybl Miklósról írt könyvéről, emellett bemutatkoznak az Élő örökség magazin - Ybl Emlékfilm és az YBL 200 című filmek alkotói is.

A látogatók kiállításokat tekinthetnek meg, többek között Ybl operaháza fotós szemmel, Ybl-díjas építészek alkotásai Székesfehérváron és Ybl a Békés Megyei Könyvtárban címmel, ezen kívül az Ybl Egyesület által felkért 200 szakember és laikus mondatait hallhatják, olvashatják az érdeklődők. A zárszót 19 órától Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Ferencz István, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának elnöke és Kádár Bálint, a Kortárs Építészeti Központ elnöke mondja el. A gyerekeket a rendezvényen Ybl korabeli játékok, óriástársas, logikai és ügyességi játékok szórakoztatják, a programokat egyetemisták flash mobjai színesítik 13 órától a Ferenciek terén.

Idén csaknem kétszáz programot rendeztek országszerte Ybl Miklós építész születésének 200. évfordulója alkalmából, a 2014 Ybl Bicentenárium - Magyar Építészet Éve keretében az Ybl Egyesület kezdeményezésére.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: