Berecz István lett a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője

Berecz István, a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő 2012-es szériájának szólótánc kategória győztese vette át 2014 végén a Fonó Budai Zeneház népzenei programjainak művészeti vezetését - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.


A posztot tavaly nyaráig Rosonczy-Kovács Mihály népzenész töltötte be.

Berecz István kétszeres aranysarkantyús táncos 1987-ben született Budapesten. Általános iskolás korától furulyázik és énekel. 1999-ben a Fővárosi Népzenei Vetélkedőn, majd 2004-ben és 2005-ben a Rajeczky Benjamin Országos Népdal- és Gregoriánversenyen is  aranyminősítést szerzett. A Sárkányfű együttes tagjaként 2003-tól furulyán megszólaló magyar népzenét játszott.

2001-ben kezdett táncolni, és azóta megfordult már az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttesben, a Bihari János Táncegyüttesben, a Válaszút Táncegyüttesben, a Fitos Dezső Társulatban és jelenleg a Kis István által vezetett Bem Táncegyüttes tagja. 2009-ben a legjobb férfi táncosnak választották a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon. Rendszeresen tartott táncházat a Fonóban, a gyimesi csángó tánc- és zenekultúrát népszerűsítve.

Három évvel ezelőtt a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő szólótánc kategóriájának győztese lett. 2013 nyarán bekerült abba a magyar delegációba, amely a magyar kultúrát képviselte a washingtoni Smithsonian-fesztiválon (Smithsonian Folklife Festival), és ugyanebben az évben nagy sikerrel szerepelt a párizsi UNESCO-palotában is.

Berecz tavaly szerzett diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán. Szintén 2014-ben a Vidnyánszky Attila által rendezett János vitézhez készített koreográfiát a Nemzeti Színházban, ahol a Fekete ég - A fehér felhő című előadásban kapott szólószerepet. 

Eddigi pályája során Berecz István fellépett már Németországban, Angliában, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban, Észtországban, Bulgáriában, Franciaországban, Törökországban, Mexikóban, Lengyelországban, Szerbiában és az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: